Souvlaki z kurczaka

Greckie szaszłyki z kurczaka podawane z sosem z jogurtu, musztardy i miodu.

Składniki (mięso + marynata):

  • 400 g mięsa z piersi kurczaka
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 liście laurowe
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sos:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Do podania:

  • kilka liści sałaty masłowej
  • 1 pomidor pokrojony w plastry
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w plastry
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 4 pity lub chlebki typu flatbread wypiekane na patelni

Kurczaka pokroić w grubą kostkę i posypać solą.

Składniki zalewy (wyciśnięte ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę, miód, liście laurowe oraz natkę pietruszki) dokładnie wymieszać.

Mięso zalać zalewą i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Mięso nadziać na 4 patyczki do szaszłyków.

Grillować do zrumienienia. Można również usmażyć na patelni grillowej.

W czasie pieczenia szaszłyków, przygotować sos.

Jogurt grecki wymieszać z musztardą, miodem i sokiem z cytryny.

Na talerzu wyłożyć pitę/flatbread.

Polać przygotowanym sosem.

Na wierzchu położyć liście sałaty, pomidora i czerwoną cebulę.

Na całości ułożyć szaszłyka i posypać natką pietruszki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.