Greckie szaszłyki z kurczaka podawane z sosem z jogurtu, musztardy i miodu.
Składniki (mięso + marynata):
- 400 g mięsa z piersi kurczaka
- szczypta soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 2 liście laurowe
- garść posiekanej natki pietruszki
Sos:
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Do podania:
- kilka liści sałaty masłowej
- 1 pomidor pokrojony w plastry
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w plastry
- garść posiekanej natki pietruszki
- 4 pity lub chlebki typu flatbread wypiekane na patelni
Kurczaka pokroić w grubą kostkę i posypać solą.
Składniki zalewy (wyciśnięte ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę, miód, liście laurowe oraz natkę pietruszki) dokładnie wymieszać.
Mięso zalać zalewą i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Mięso nadziać na 4 patyczki do szaszłyków.
Grillować do zrumienienia. Można również usmażyć na patelni grillowej.
W czasie pieczenia szaszłyków, przygotować sos.
Jogurt grecki wymieszać z musztardą, miodem i sokiem z cytryny.
Na talerzu wyłożyć pitę/flatbread.
Polać przygotowanym sosem.
Na wierzchu położyć liście sałaty, pomidora i czerwoną cebulę.
Na całości ułożyć szaszłyka i posypać natką pietruszki.