Kurczak piri-piri

Danie z Mozambiku – kurczak z sosem z pieczonej papryki.

Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).

MIEJSCE 12 – Kurczak piri-piri

Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 duże papryki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sok z 1/2 cytryny
  • 500 g udek z kurczaka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól
  • natka pietruszki
  • kilka (według upodobań) pikantnych papryczek z zalewy

Paprykę i cebulę pokroić w dużą kostkę.

Jedną paprykę wymieszać z ząbkami czosnku i białą cebulą.

Przełożyć na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

Polać łyżką oleju i posypać szczyptą soli.

Piec przez 15 minut w temp. 200°C.

Lekko przestudzić, a następnie wymieszać ze szczyptą soli, suszoną papryką i oregano, trzema łyżkami oleju i sokiem z cytryny i zblendować.

W formie żaroodpornej ułożyć udka kurczaka oraz pokrojoną w dużą kostkę paprykę i czerwoną cebulę.

Zalać przygotowanym sosem.

Piec przez 45 minut w temp. 180°C.

Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki i kawałkami pikantnej papryczki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*