Danie z Mozambiku – kurczak z sosem z pieczonej papryki.
Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).
MIEJSCE 12 – Kurczak piri-piri
Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 duże papryki
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sok z 1/2 cytryny
- 500 g udek z kurczaka
- 1/2 czerwonej cebuli
- sól
- natka pietruszki
- kilka (według upodobań) pikantnych papryczek z zalewy
Paprykę i cebulę pokroić w dużą kostkę.
Jedną paprykę wymieszać z ząbkami czosnku i białą cebulą.
Przełożyć na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Polać łyżką oleju i posypać szczyptą soli.
Piec przez 15 minut w temp. 200°C.
Lekko przestudzić, a następnie wymieszać ze szczyptą soli, suszoną papryką i oregano, trzema łyżkami oleju i sokiem z cytryny i zblendować.
W formie żaroodpornej ułożyć udka kurczaka oraz pokrojoną w dużą kostkę paprykę i czerwoną cebulę.
Zalać przygotowanym sosem.
Piec przez 45 minut w temp. 180°C.
Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki i kawałkami pikantnej papryczki.
Pingback: 20 najlepszych potraw świata – Bullio