Świetny pomysł na ogórki. Idealne jako dodatek do kanapek, grilla czy obiadu. W pysznej słodko-kwaśnej zalewie, z dużą ilością czosnku i chili.
Składniki na 1 kg ogórków gruntowych:
Ogórki umyć, odkroić końcówki i przekroić wzdłuż na 4 części. Posypać solą i chili oraz polać olejem i dokładnie wymieszać. Odstawić na około pół godziny. Po tym czasie dodać przeciśnięty czosnek i ponownie wymieszać.
Ocet zagotować i dodać do niego cukier. Wymieszać.
Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Ułożyć w nich gęsto ogórki (później się kurczą) i zalać gorącą zalewą. Nie układać jednak za dużo ogórków w jednym słoiku, bo zalewa za bardzo się wychłodzi po zalaniu i jest ryzyko że słoiki się nie zawekują.
Wypełnione słoiki zakręcić i odwrócić na kilka godzin do góry dnem. Gotowe ogórki najlepiej smakują po kilku dniach.