Curry z dynią

Curry z dynią 2

Aromatyczne curry z kurczakiem i dynią. Danie dla 3-4 osób.

Składniki:

  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła
  • 400 g miąższu z dyni
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli

Marynata do kurczaka:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju

Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Wymieszać z wyciśniętym czosnkiem i pozostałymi składnikami marynaty. Dodać olej i zamieszać. Zostawić w lodówce pod przykryciem na kilka godzin.

Następnie kurczaka podsmażyć na roztopionej łyżce masła (przez kilka minut co jakiś czas mieszając). Przełożyć do garnka. Dynię obrać i miąższ pokroić w kostkę. Na tej samej patelni rozpuścić drugą łyżkę masła i podsmażyć przez kilka minut pokrojoną dynię. Dodać do kurczaka w garnku.

Do garnka wlać mleko kokosowe, sproszkowaną paprykę, granulowany czosnek, sól i kmin rzymski i postawić na małym ogniu. Gotować przez około 20 minut (aż dynia zmięknie).

Podawać z ugotowanym ryżem.

Curry z dynią

Dodaj komentarz