Aromatyczne curry z kurczakiem i dynią. Danie dla 3-4 osób.
Składniki:
- 500 g mięsa z piersi kurczaka
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki masła
- 400 g miąższu z dyni
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
Marynata do kurczaka:
Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Wymieszać z wyciśniętym czosnkiem i pozostałymi składnikami marynaty. Dodać olej i zamieszać. Zostawić w lodówce pod przykryciem na kilka godzin.
Następnie kurczaka podsmażyć na roztopionej łyżce masła (przez kilka minut co jakiś czas mieszając). Przełożyć do garnka. Dynię obrać i miąższ pokroić w kostkę. Na tej samej patelni rozpuścić drugą łyżkę masła i podsmażyć przez kilka minut pokrojoną dynię. Dodać do kurczaka w garnku.
Do garnka wlać mleko kokosowe, sproszkowaną paprykę, granulowany czosnek, sól i kmin rzymski i postawić na małym ogniu. Gotować przez około 20 minut (aż dynia zmięknie).
Podawać z ugotowanym ryżem.