Bardzo sycąca i prosta do wykonania zapiekanka ziemniaczana.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- ok. 200 g kiełbasy (użyłam drobiowej)
- 2 średnie cebule
- 200 g śmietany 18%
- 200 g łagodnego żółtego sera
- sól i pieprz
- olej do smażenia cebuli i kiełbasy
Nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Następnie na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę.
Ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w plastry.
Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem (do smaku).
W naczyniu żaroodpornym układać po kolei ziemniaki, śmietanę, cebulę i kiełbasę.
Ułożyć tak 3 warstwy. Na wierzchu ułożyć pokrojony w grube plastry ser.
Piec w temperaturze 180°C około 25 minut.