Zupa dyniowa z imbirem, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. Bardzo ciekawy, orzeźwiający smak.
Składniki:
- ok. 700 g miąższu z dyni
- 800 ml bulionu warzywnego
- 2 duże marchewki
- 1 średnia cebula
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sól i pieprz do smaku
- kilka łyżek śmietany 18% do podania
- płatki migdałowe i suszone pestki dyni do posypania
Użyłam dyni hokkaido o wadze ok. 1,1 kg.
Miąższ z dyni (czyli obraną dynię bez środka z pestkami), obraną marchewkę pokroić w dość dużą kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na roztopionym maśle zeszklić cebulę.
Dodać dynię, marchewkę, 2 łyżki soku pomarańczowego, łyżeczkę soli oraz imbir.
Smażyć przez około 10 minut.
Przełożyć do wysokiego garnka i zalać bulionem.
Gotować do miękkości przez około 30 minut.
Zdjąć z ognia i dokładnie zblendować.
Dodać pozostały sok pomarańczowy i mleko kokosowe.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać z łyżką śmietany 18% (po jednej łyżce na każdy talerz), posypaną suszonymi pestkami dyni oraz uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Można dodatkowo posypać świeżymi liśćmi kolendry.