Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa z imbirem, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. Bardzo ciekawy, orzeźwiający smak.

Składniki:

  • 70 dag miąższu z dyni
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 duże marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • płatki migdałowe do posypania

Miąższ z dyni, obraną marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. Na roztopionym maśle zeszklić cebulę. Dodać dynię, marchewkę, 2 łyżki soku pomarańczowego, łyżeczkę soli oraz imbir. Smażyć około 10 minut. Przełożyć do wysokiego garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości około 20 minut.

Zdjąć z ognia. Dodać pozostały sok pomarańczowy i mleko kokosowe. Dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę podawać posypaną płatkami migdałowymi.

Zupa dyniowa 2

Dodaj komentarz