Zupa dyniowa z imbirem, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. Bardzo ciekawy, orzeźwiający smak.
Składniki:
- 70 dag miąższu z dyni
- 800 ml bulionu warzywnego
- 2 duże marchewki
- 1 średnia cebula
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sól i pieprz do smaku
- płatki migdałowe do posypania
Miąższ z dyni, obraną marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. Na roztopionym maśle zeszklić cebulę. Dodać dynię, marchewkę, 2 łyżki soku pomarańczowego, łyżeczkę soli oraz imbir. Smażyć około 10 minut. Przełożyć do wysokiego garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości około 20 minut.
Zdjąć z ognia. Dodać pozostały sok pomarańczowy i mleko kokosowe. Dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać posypaną płatkami migdałowymi.