Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Przepis podstawowy na ogórki małosolne. W zależności od upodobań, można je jeść nawet już następnego dnia po przygotowaniu. Ja właśnie takie lubię najbardziej. 

Składniki (na 3-litrowy słoik):

  • 1 kg ogórków
  • kawałek korzenia chrzanu (ok. 10-15 cm)
  • 1/2 liścia chrzanu
  • 4 gałązki kopru
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 litra wody
  • 1,5 łyżki soli

Ogórki małosolne 3

Ogórki dokładnie umyć. Od ogórków odkroić końcówki (tylko po cienkim kawałku). Ten etap można pominąć i zostawić z końcówkami, ja jednak wolę bez.

Na dnie słoika lub glinianego garnka ułożyć liść chrzanu i połowę kopru, a na to ogórki. Dodać obrane ząbki czosnku oraz korzeń chrzanu (powciskać między ogórki).

W wodzie rozpuścić sól.

Ogórki zalać przygotowaną wodą i przykryć pozostałym koprem. Woda powinna zakrywać wszystkie ogórki. Całość przykryć pokrywką lub obciążonym talerzykiem.

Podawać po 1-2 dniach kiszenia.

Kiedy ogórki osiągną pożądany przez nas stopień ukiszenia, polecam wstawić je do lodówki, co spowolni proces dalszego kiszenia.

Ogórki małosolne 2

2 komentarze

  1. idealne do kanapek 😀
    Pozdrawiam
    wojciechowska-olaa.blogspot.com

  2. Takie ogóreczki bardzo lubię 🙂 Ale mi ochoty narobiłaś 🙂

Dodaj komentarz