Przepis podstawowy na ogórki małosolne. W zależności od upodobań, można je jeść nawet już następnego dnia po przygotowaniu. Ja właśnie takie lubię najbardziej.
Składniki (na 3-litrowy słoik):
- 1 kg ogórków
- kawałek korzenia chrzanu (ok. 10-15 cm)
- 1/2 liścia chrzanu
- 4 gałązki kopru
- 5 ząbków czosnku
- 1,5 litra wody
- 1,5 łyżki soli
Ogórki dokładnie umyć. Od ogórków odkroić końcówki (tylko po cienkim kawałku). Ten etap można pominąć i zostawić z końcówkami, ja jednak wolę bez.
Na dnie słoika lub glinianego garnka ułożyć liść chrzanu i połowę kopru, a na to ogórki. Dodać obrane ząbki czosnku oraz korzeń chrzanu (powciskać między ogórki).
W wodzie rozpuścić sól.
Ogórki zalać przygotowaną wodą i przykryć pozostałym koprem. Woda powinna zakrywać wszystkie ogórki. Całość przykryć pokrywką lub obciążonym talerzykiem.
Podawać po 1-2 dniach kiszenia.
Kiedy ogórki osiągną pożądany przez nas stopień ukiszenia, polecam wstawić je do lodówki, co spowolni proces dalszego kiszenia.
idealne do kanapek 😀
Pozdrawiam
wojciechowska-olaa.blogspot.com
Takie ogóreczki bardzo lubię 🙂 Ale mi ochoty narobiłaś 🙂