Proste, słodkie śniadanie, które przygotujecie dzień wcześniej wieczorem. Rano dodajcie tylko ulubione owoce czy orzechy na wierzch i gotowe 🙂
Zalane mlekiem płatki owsiane należy zostawić na całą noc w lodówce. Owsiankę przygotowaną w słoiku bez problemu zaniesiecie do pracy czy szkoły.
Wszystkie składniki dodawajcie raczej na oko, według upodobań.
Moja wersja:
- 4 łyżki płatków owsianych
- mleko kokosowe
- mrożone maliny
- suszone banany
- wiórki kokosowe
- płatki migdałowe
Na dnie słoika lub wysokiej miseczki ułożyć lekko rozgniecione owoce (świeże lub mrożone). Mogą to być np. maliny, truskawki czy banany.
Na owoce wyłożyć płatki owsiane.
Całość zalać mlekiem do wysokości zakrywającej płatki.
Wierzch można posypać np. wiórkami kokosowymi.
Tak przygotowaną owsiankę odstawić w zamkniętym słoiku lub przykrytej talerzykiem miseczce do lodówki.
Następnego dnia owsiankę posypać dodatkowo np. płatkami migdałowymi, owocami, orzechami czy wiórkami kokosowymi.