Ciasto bananowe bez mąki

Fit ciasto bananowe

Nieco bardziej dietetyczna wersja ciasta bananowego 😉 Bez mąki, z miodem oraz bananem zapieczonym również na wierzchu.

Ciasto jest słodkie i wilgotne. Nie rośnie za bardzo podczas pieczenia.

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Fit ciasto bananowe 3

Płatki owsiane drobno zmielić.

Trzy banany rozgnieść dokładnie widelcem.

W misce zmiksować zmielone płatki, rozgniecione banany, jajka, sodę, ekstrakt z wanilii i cynamon.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy o wymiarach ok. 9 x 27 cm.

Na wierzchu ułożyć przekrojonego wzdłuż banana, częścią wypukłą w stronę ciasta.

Piec ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Piec z termoobiegiem.

Fit ciasto bananowe 2

Źródło: http://ostra-na-slodko.pl/ (przepis lekko zmodyfikowany)

4 komentarze

  1. Czy próbowała Pani z innymi owocami na wierzchu? Teraz jest sezon na truskawki i czereśnie… Zastanawiam się czy wyjdzie, ale w sumie czemu miałoby nie. Przepis jest świetny i na pewno go wypróbuję.

  2. Cieszę się, że zainspirowałam :)))

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.