Nieco bardziej dietetyczna wersja ciasta bananowego 😉 Bez mąki, z miodem oraz bananem zapieczonym również na wierzchu.
Ciasto jest słodkie i wilgotne. Nie rośnie za bardzo podczas pieczenia.
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3 jajka
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Płatki owsiane drobno zmielić.
Trzy banany rozgnieść dokładnie widelcem.
W misce zmiksować zmielone płatki, rozgniecione banany, jajka, sodę, ekstrakt z wanilii i cynamon.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy o wymiarach ok. 9 x 27 cm.
Na wierzchu ułożyć przekrojonego wzdłuż banana, częścią wypukłą w stronę ciasta.
Piec ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Piec z termoobiegiem.
Źródło: http://ostra-na-slodko.pl/ (przepis lekko zmodyfikowany)
Czy próbowała Pani z innymi owocami na wierzchu? Teraz jest sezon na truskawki i czereśnie… Zastanawiam się czy wyjdzie, ale w sumie czemu miałoby nie. Przepis jest świetny i na pewno go wypróbuję.
Nie próbowałam, ale myślę, że śmiało można spróbować z innymi 🙂
Cieszę się, że zainspirowałam :)))
Dziękuję! Super ciacho 🙂