Jedno z pierwszych ciast, jakie zrobiłam samodzielnie – jeszcze w podstawówce 🙂
U nas w domu nazywana jest babką puchatką. Zawsze wychodzi. Jest delikatna i puszysta.
Składniki:
- 6 jajek
- 200 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 2 łyżki kakao
Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć mikserem z cukrem na jasną masę.
Dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając.
Następnie dodać pozostałe składniki poza kakao i octem.
Wszystko dokładnie zmiksować.
Dodać ocet i zmiksować.
Ciasto będzie dość gęste.
Ciasto podzielić na dwie części – 2/3 i 1/3.
Do 1/3 dodać kakao i zmiksować.
Jasną masę wylać do formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch wylać ciemną część i rozprowadzić ją równomiernie łyżką po całej powierzchni ciasta.
Podczas pieczenia ciemna część opadnie na dno.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
Przed wyjęciem z piekarnika dla pewności sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.