Babka puchatka

Babka puchatka

Jedno z pierwszych ciast, jakie zrobiłam samodzielnie – jeszcze w podstawówce 🙂

U nas w domu nazywana jest babką puchatką. Zawsze wychodzi. Jest delikatna i puszysta. 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 łyżki kakao

Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć mikserem z cukrem na jasną masę.

Dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając.

Następnie dodać pozostałe składniki poza kakao i octem.

Wszystko dokładnie zmiksować.

Dodać ocet i zmiksować.

Ciasto będzie dość gęste.

Ciasto podzielić na dwie części – 2/3 i 1/3.

Do 1/3 dodać kakao i zmiksować.

Jasną masę wylać do formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch wylać ciemną część i rozprowadzić ją równomiernie łyżką po całej powierzchni ciasta.

Podczas pieczenia ciemna część opadnie na dno.

Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

Przed wyjęciem z piekarnika dla pewności sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Babka puchatka 2

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.