Lubię takie wypieki, które łatwo przygotować i raczej ciężko, aby coś poszło nie tak, a zarazem są pyszne 😉
Takie jest właśnie to ciasto – kruchy spód, budyń i brzoskwinie.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 2 budynie waniliowe
- 4 łyżki cukru (jeśli budynie są bez dodatku cukru)
- 750 ml mleka
- 1 puszka brzoskwiń (470 g po odsączeniu)
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski.
Dodać jajka, pokrojone w kawałki masło, cukier puder i cukier waniliowy.
Wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto okręcić folią spożywczą i wstawić na ok. godzinę do lodówki.
Z mleka odlać ok. pół szklanki i rozrobić w nim budyń i cukier.
Pozostałą część mleka zagotować.
Budyń wlać na gotujące się mleko. Gotować przez chwilę, dokładnie mieszając.
Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w średnią kostkę.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części (1/3 i 2/3).
Większą część ciasta rozwałkować, podsypując mąką i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm.
Na ciasto wylać budyń (może być ciepły), a następnie wyłożyć brzoskwinie. Całość posypać pozostałym ciastem startym na tarce.
Ciasto piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Kroić dopiero po ostudzeniu.