Ciasto z budyniem i brzoskwiniami

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami 2

Lubię takie wypieki, które łatwo przygotować i raczej ciężko, aby coś poszło nie tak, a zarazem są pyszne 😉

Takie jest właśnie to ciasto – kruchy spód, budyń i brzoskwinie. 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru (jeśli budynie są bez dodatku cukru)
  • 750 ml mleka
  • 1 puszka brzoskwiń (470 g po odsączeniu)

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski.

Dodać jajka, pokrojone w kawałki masło, cukier puder i cukier waniliowy.

Wyrobić ciasto.

Gotowe ciasto okręcić folią spożywczą i wstawić na ok. godzinę do lodówki.

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami

Z mleka odlać ok. pół szklanki i rozrobić w nim budyń i cukier.

Pozostałą część mleka zagotować.

Budyń wlać na gotujące się mleko. Gotować przez chwilę, dokładnie mieszając.

Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w średnią kostkę.

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części (1/3 i 2/3).

Większą część ciasta rozwałkować, podsypując mąką i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm.

Na ciasto wylać budyń (może być ciepły), a następnie wyłożyć brzoskwinie. Całość posypać pozostałym ciastem startym na tarce.

Ciasto piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Kroić dopiero po ostudzeniu.

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami 3

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.