Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Kruche ciasto, maliny z galaretką, krem z mascarpone i bitej śmietany i delikatna beza. Połączenie wielu pysznych smaków w jednym cieście.

Bezę i kruche ciasto najlepiej przygotować wcześniej i kilka godzin przed podaniem połączyć z kremem i galaretką.

Kruche ciasto:

  • 4 żółtka
  • 45 g cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła

Do miski wsypać wszystkie składniki i zagnieść ręką. Uformować kulę.

Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Blachę o wymiarach ok. 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyłożyć w formie. Można je wcześniej lekko rozwałkować lub wyłożyć tylko przy pomocy ręki (lekko ugniatając i wyrównując rogi).

Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.

Następnie nakłuć równomiernie widelcem.

Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut (grzanie góra-dół).

Malinowa chmurka 4

Warstwa malinowa:

  • 3 galaretki malinowe
  • 600 g malin (można użyć mrożonych)
  • 3,5 szklanki wody

Jeśli używamy mrożonych malin, można je wcześniej rozmrozić na durszlaku.

Można też wrzucić zamrożone maliny bezpośrednio do galaretki (wtedy szybciej stężeje).

Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie (3,5 szklanki).

Przestudzić i wymieszać z malinami.

Włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia.

Tężejącą galaretką zalać kruche ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

Krem:

  • 600 g śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Śmietana i mascarpone powinny być schłodzone.

Śmietanę ubić mikserem z mascarpone i cukrem pudrem, do czasu uzyskania gęstej masy.

Krem wyłożyć na galaretkę.

Malinowa chmurka 2

Beza:

  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • garść płatków migdałowych

Białka ubić na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodawać stopniowo, po łyżce cukier.

Na sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka wyłożyć do formy i lekko wyrównać.

Oprószyć płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 140°C przez 60 minut (termoobieg).

Po upieczeniu, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić jeszcze na 15 minut.

Na wierzch ciasta (na warstwę kremu) wyłożyć wystudzoną bezę.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Przed podaniem schłodzić co najmniej kilka godzin.

Malinowa chmurka 5

Źródło: mojewypieki.com (przepis lekko zmodyfikowany)

61 komentarzy

  1. Anka z Kanady

    Dzieki za przepis, moj maz ciagle o to ciasto prosi.

  2. Czy mozna beze upiec dzien wczesniej? Musi byc w lodowce? Z gory dziekuje za odpowiedz

  3. Witam jak pięć beze jak nie mam termoobiegu

  4. Jaki program i poziom aby upiec ciasto kruche?

  5. Nie man galaretki malinowej, Cze mozna użyć żelatyny?

  6. Czy śmietanę z mascarpone ubijać jednocześnie czy najpierw śmietanę i do ubitej dodać mascarpone?

  7. Właśnie skończyłam jutro będę smakować wszystko wyszło ok jedyny problem to czas zrobienie jest bardzo czasochłonne.

    • No niestety jest, ale u mnie zawsze wszystkim smakuje, więc stwierdzam, że warto poświęcić czas 😉

      • Witam,
        Jak piec bezę aby ładnie odchodzila od papierka? Piekę przez około 3h w 130*C z termoobiegiem. Próbowałam już różnych sposobów (pieczenie bezy na kruchym cieście, smarowanie olejem papieru do pieczenia, pieczenie góry a jak stwardnieje to obracam i suszę spod i wtedy w miarę ładnie odchodzi lecz strasznie długo to trwa)

        • Ja piekę tak jak w przepisie i zostawiam ją na kilka godzin poza piekarnikiem. Później delikatnie oddzielam od papieru długim nożem. Jakoś nigdy nie było to specjalnie problematyczne – odchodziła przy lekkiej pomocy noża 😉

  8. Będę robić z truskawkami ☺️ tylko zastanawiam sie czy ten sok powstaly podczas rozmrazania tez wykorzystywać? Ewentualnie galaretki rozpuścić mniejszej ilosci wody? I czy moge z tej porcji ciasta upiec w tortownicy?

    • Ja sok po rozmrażaniu odlewam, ale niektórzy wrzucają nierozmrożone owoce prosto do galaretki. Tak też można 🙂 Przepis jest na blaszkę 30 x 25 cm, więc zależy jak dużą masz tortownicę 😉

  9. Czy bezę pieczemy z termoobiegiem czy góra dół ?

  10. Marlena Ewa Wiśniewska

    Zamiast malin dałam wydrylowane wiśnie i galaretkę wiśniowa

  11. Elżbieta Begrad

    Witam ja zrobiłam na cieście biszkoptowym ,mojej córce tak smakuje

  12. Ja bezę piekę na odwróconej brytfance a smietanę kupuję zawsze 36%.

  13. U mnie dzieci nie lubię malin to robiłam z truskawkami też pycha wyszło i szybko zniklo

  14. Ja mam inny patent na owoce mrozone. Otoz do goracej galaretki wsypuje mrozone maliny i mieszam dosc intensywnie. Pod wplywem zimna galaretka tężeje. Trzeba ja dosyc szybko rozprowadzic na ciachu. ;D

  15. Czy zamiast 36 śmietany można 30?

  16. Ciasto kruche robię z mąki krupczatki (ciasto jest super kruchutkie )bądź mieszam krupczapkę z tortową.

  17. Klaudikson

    Czy można mascarpone zastąpić ricottą?

  18. Zrobilam…ciasto wygląda obłędnie i tak też smakuje, nie jest za słodkie. Niestety masa śmietanowa nie jest tak gęsta jak powinna przez to ciężko się je kroi i je. Kusiło mnie ,aby dodać żelatyny ale postanowilam trzymać się przepisu. Taka moja uwaga 🙂

  19. Nie polecam dodawac smietanfixu do smielany bo serek mascarpone dodaje gęstosci

  20. Wygląda bosko. Od samego patrzenia przybywa w biodrach, ale i ślinka leci.
    Trudno…. spróbujemy

  21. Moja malinowa chmurką była z borówkami

  22. a mąkę pszenna jaką inna można zastąpić?

  23. Super ciasto, pyszne i napewno zrobię je nie raz

  24. A czy zamiast malin mogą być truskawki?

    • Tak, a zamiast galaretki malinowej lepiej wykorzystać wtedy truskawkową 🙂 W najbliższym czasie też właśnie chcę wykonać w takiej postaci. Polecam tylko użyć mniejszych truskawek lub te większe pokroić na mniejsze kawałki.

  25. Piękne i smaczne ciasto.

  26. Ja to ciasto znam pod nazwą zemsta teściowej

  27. jak zdjąć beze z blachy czy sie nie kruszy…?

    • Beza z tego przepisu jest sztywna, ale wierzch lekko się kruszy. Bezę łatwo wyjąć z formy razem z papierem do pieczenia. Następnie odciąć od papieru, na którym była pieczona i przenieść przy pomocy np. dwóch długich noży na warstwę kremu.

  28. Do śmietany dodaje smietanfix i jest sztywniejsze, poza tym to ciasto rewelacja

  29. Ile takie ciasto bedzie moglo lezec w loduwce ? Czy najlepiej zjesc go w ten sam dzien ?

    • Przed podaniem najlepiej przechowywać je w lodówce co najmniej kilka godzin. Ja zostawiłam na całą noc. Później zniknęło od razu 😉 Ale myślę, że może postać w lodówce min. 2 dni.

  30. Uwielbiam to ciasto, pychota!

  31. Stenis 102

    Chyba zrobię na niedzielę

  32. A te 600 g śmietany, to ile to ml ?

  33. Bardzo lubię to ciasto 🙂 Pyszności 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.