Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Kruche ciasto, maliny z galaretką, krem z mascarpone i bitej śmietany i delikatna beza. Połączenie wielu pysznych smaków w jednym cieście.

Bezę i kruche ciasto najlepiej przygotować wcześniej i kilka godzin przed podaniem połączyć z kremem i galaretką.

Kruche ciasto:

  • 4 żółtka
  • 45 g cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła

Do miski wsypać wszystkie składniki i zagnieść ręką. Uformować kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Blachę o wymiarach ok. 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyłożyć w formie. Można je wcześniej lekko rozwałkować lub wyłożyć tylko przy pomocy ręki (lekko ugniatając i wyrównując rogi). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie nakłuć równomiernie widelcem.

Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut.

Warstwa malinowa:

  • 3 galaretki malinowe
  • 600 g malin (można użyć mrożonych)
  • 3,5 szklanki wody

Jeśli używamy mrożonych malin, należy je wcześniej rozmrozić na durszlaku.

Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie (3,5 szklanki). Przestudzić i wymieszać z malinami. Włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Tężejącą galaretką zalać kruche ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

Krem:

  • 600 g śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Śmietana i mascarpone powinny być schłodzone. Śmietanę ubić mikserem z mascarpone i cukrem pudrem, do czasu uzyskania gęstej masy. Krem wyłożyć na galaretkę.

Beza:

  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • garść płatków migdałowych

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo, po łyżce cukier. Na sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka wyłożyć do formy i lekko wyrównać. Oprószyć płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 140°C przez 60 minut. Po upieczeniu, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić jeszcze na 15 minut.

Na wierzch ciasta wyłożyć wystudzoną bezę.

Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem schłodzić co najmniej kilka godzin.

Malinowa chmurka 2

Źródło: mojewypieki.com

15 komentarzy

  1. Ja to ciasto znam pod nazwą zemsta teściowej

  2. jak zdjąć beze z blachy czy sie nie kruszy…?

    • Beza z tego przepisu jest sztywna, ale wierzch lekko się kruszy. Bezę łatwo wyjąć z formy razem z papierem do pieczenia. Następnie odciąć od papieru, na którym była pieczona i przenieść przy pomocy np. dwóch długich noży na warstwę kremu.

  3. Piękna nazwa 🙂

  4. Do śmietany dodaje smietanfix i jest sztywniejsze, poza tym to ciasto rewelacja

  5. Mala Mi

    Ile takie ciasto bedzie moglo lezec w loduwce ? Czy najlepiej zjesc go w ten sam dzien ?

    • Przed podaniem najlepiej przechowywać je w lodówce co najmniej kilka godzin. Ja zostawiłam na całą noc. Później zniknęło od razu 😉 Ale myślę, że może postać w lodówce min. 2 dni.

  6. Uwielbiam to ciasto, pychota!

  7. Stenis 102

    Chyba zrobię na niedzielę

  8. ewita48

    A te 600 g śmietany, to ile to ml ?

  9. Bardzo lubię to ciasto 🙂 Pyszności 🙂

Dodaj komentarz