Makaron ze szparagami i ricottą, posypany parmezanem.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu (najlepiej pappardelle)
- 1/2 małej cebuli
- 1 mały ząbek czosnku
- 200 g ricotty
- 1/2 pęczka szparagów
- 1 łyżka oleju
- garść parmezanu do posypania
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Ze szparagów odłamać twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu).
Opłukać i ugotować na parze (ja przełożyłam na metalowe sitko i gotowałam nad garnkiem z wrzącą wodą, przykrytym pokrywką).
Gotować przez ok. 10 minut.
Cebulę drobno posiekać.
Szparagi pokroić (jednego szparaga kroiłam na 3-4 części).
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę oraz wyciśnięty ząbek czosnku.
Dodać szparagi i krótko przesmażyć.
Następnie dodać ricottę, sól i pieprz.
Całość wymieszać.
Smażyć przez kilka minut na małym ogniu.
Na koniec dodać makaron i całość dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na talerze i posypać parmezanem.