Makaron ze szparagami i ricottą

Makaron ze szparagami i ricottą, posypany parmezanem.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g makaronu (najlepiej pappardelle)
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 200 g ricotty
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 1 łyżka oleju
  • garść parmezanu do posypania
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Ze szparagów odłamać twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu).

Opłukać i ugotować na parze (ja przełożyłam na metalowe sitko i gotowałam nad garnkiem z wrzącą wodą, przykrytym pokrywką).

Gotować przez ok. 10 minut.

Cebulę drobno posiekać.

Szparagi pokroić (jednego szparaga kroiłam na 3-4 części).

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę oraz wyciśnięty ząbek czosnku.

Dodać szparagi i krótko przesmażyć.

Następnie dodać ricottę, sól i pieprz.

Całość wymieszać.

Smażyć przez kilka minut na małym ogniu.

Na koniec dodać makaron i całość dokładnie wymieszać.

Wyłożyć na talerze i posypać parmezanem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.