Cilbir, czyli jajka po turecku z dodatkiem szparagów.
Przepis podstawowy na cilbir znajdziecie też tutaj: jajka po turecku.
Składniki na 1 porcję:
- 2 jajka
- 250 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki pasty tahini
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1/2 łyżeczki suszonej, łagodnej papryki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta startych płatków chili
- klika szparagów (podałam z 3 sztukami)
- garść świeżej kolendry
Ze szparagów odłamać twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu).
Opłukać i ugotować na parze (ja przełożyłam na metalowe sitko i gotowałam nad garnkiem z wrzącą wodą, przykrytym pokrywką).
Gotować przez ok. 10 minut.
Jogurt wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem i wyłożyć na talerz.
Przygotować jajka w koszulkach.
Jajka w koszulkach:
W ok. 2,5 litrowym garnku zagotować wodę.
Do wody dodać ocet. Zmniejszyć ogień na najmniejszy.
Jajko przelać do małej miseczki i ostrożnie zsunąć je do wody.
Odczekać chwilkę i delikatnie zagarnąć łyżką cedzakową białko, które pewnie delikatnie się rozlało (łyżką uformować odpowiedni kształt).
Gotować 4 minuty, wyjąć łyżką cedzakową i odcedzić z nadmiaru wody.
Jajka gotowałam po kolei, oddzielnie.
W czasie kiedy przygotowujemy jajka, na patelni rozpuścić masło z pastą tahini. Doprawić papryką.
Gotowe jajka przełożyć na jogurt.
Polać przygotowanym masłem, posypać płatkami chili i posiekaną kolendrą.
Obok na talerzu ułożyć ugotowane szaparagi.
Nigdy nie jadłam, wygląda bardzo smacznie. Z chęcią bym spróbowała