Cilbir ze szparagami

Cilbir, czyli jajka po turecku z dodatkiem szparagów.

Przepis podstawowy na cilbir znajdziecie też tutaj: jajka po turecku.

Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki suszonej, łagodnej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta startych płatków chili
  • klika szparagów (podałam z 3 sztukami)
  • garść świeżej kolendry

Ze szparagów odłamać twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu).

Opłukać i ugotować na parze (ja przełożyłam na metalowe sitko i gotowałam nad garnkiem z wrzącą wodą, przykrytym pokrywką).

Gotować przez ok. 10 minut.

Jogurt wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem i wyłożyć na talerz.

Przygotować jajka w koszulkach.

Jajka w koszulkach:

W ok. 2,5 litrowym garnku zagotować wodę.

Do wody dodać ocet. Zmniejszyć ogień na najmniejszy.

Jajko przelać do małej miseczki i ostrożnie zsunąć je do wody.

Odczekać chwilkę i delikatnie zagarnąć łyżką cedzakową białko, które pewnie delikatnie się rozlało (łyżką uformować odpowiedni kształt).

Gotować 4 minuty, wyjąć łyżką cedzakową i odcedzić z nadmiaru wody.

Jajka gotowałam po kolei, oddzielnie.

W czasie kiedy przygotowujemy jajka, na patelni rozpuścić masło z pastą tahini. Doprawić papryką.

Gotowe jajka przełożyć na jogurt.

Polać przygotowanym masłem, posypać płatkami chili i posiekaną kolendrą.

Obok na talerzu ułożyć ugotowane szaparagi.

Jeden komentarz

  1. Nigdy nie jadłam, wygląda bardzo smacznie. Z chęcią bym spróbowała

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.