Błyskawiczne danie obiadowe. Szpinak i łosoś to połączenie, które zawsze się sprawdza. Całość posypana parmezanem.
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku
- 125 g łososia wędzonego na gorąco
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki serka typu Philadelphia
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 250 g makaronu (najlepiej pappardelle)
Na patelni rozgrzać masło. Dodać szpinak. Lekko przesmażyć, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Na patelnię dorzucić pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Chwilę podsmażyć i dodać jogurt oraz serek. Dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut.
Na koniec na patelnię przełożyć odcedzony makaron oraz utarty parmezan. Wszystko wymieszać łyżką.
Pyszne danie 🙂 bardzo takie lubię i chętnie bym zjadła 🙂