Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 2

Korzystam z sezonu truskawkowego 🙂 Proste połączenie – kruche ciasto, budyń i truskawki. Całość posypana cukrem pudrem. Naprawdę godne polecenia.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru (jeśli budynie są bez dodatku cukru)
  • 750 ml mleka
  • 500 g truskawek
  • cukier puder do posypania

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 4

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać jajka, pokrojone w kawałki masło, cukier puder i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto.

Gotowe ciasto okręcić folią spożywczą i wstawić na ok. godzinę do lodówki.

Z mleka odlać ok. pół szklanki i rozrobić w nim budyń i cukier. Pozostałą część mleka zagotować. Budyń wlać na gotujące się mleko. Gotować przez chwilę, dokładnie mieszając. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki (większe truskawki kroić na ćwiartki, mniejsze – na połówki).

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Większą część ciasta rozwałkować, podsypując mąką i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm.

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 3

Na ciasto wylać budyń (może być ciepły), a następnie wyłożyć truskawki. Całość posypać pozostałym ciastem startym na tarce.

Ciasto piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Kroić dopiero po ostudzeniu.

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Źródło: http://babeczka.zuzka.pl/

2 komentarze

  1. wygląda bardzo apetycznie 🙂 koniecznie wypróbuje chodź troszki zmodyfikowane bo w wersji bez glutenu 😛 zapraszam do siebie http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

  2. Bardzo apetyczne ciasto 🙂

Dodaj komentarz