Korzystam z sezonu truskawkowego 🙂 Proste połączenie – kruche ciasto, budyń i truskawki. Całość posypana cukrem pudrem. Naprawdę godne polecenia.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe
- 4 łyżki cukru (jeśli budynie są bez dodatku cukru)
- 750 ml mleka
- 500 g truskawek
- cukier puder do posypania
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać jajka, pokrojone w kawałki masło, cukier puder i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto okręcić folią spożywczą i wstawić na ok. godzinę do lodówki.
Z mleka odlać ok. pół szklanki i rozrobić w nim budyń i cukier. Pozostałą część mleka zagotować. Budyń wlać na gotujące się mleko. Gotować przez chwilę, dokładnie mieszając. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki (większe truskawki kroić na ćwiartki, mniejsze – na połówki).
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Większą część ciasta rozwałkować, podsypując mąką i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm.
Na ciasto wylać budyń (może być ciepły), a następnie wyłożyć truskawki. Całość posypać pozostałym ciastem startym na tarce.
Ciasto piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Kroić dopiero po ostudzeniu.
Źródło: http://babeczka.zuzka.pl/
Ciekawe połączenie , musze koniecznie wypróbować
Dziękuję 🙂 bardzo polecam, jedno z moich ulubionych ciast 🙂
wygląda bardzo apetycznie 🙂 koniecznie wypróbuje chodź troszki zmodyfikowane bo w wersji bez glutenu 😛 zapraszam do siebie http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
Bardzo apetyczne ciasto 🙂