To chyba najpyszniejsze placki z truskawkami, jakie jadłam. Bardzo delikatne i puszyste. Koniecznie wypróbujcie w sezonie truskawkowym. Poza sezonem podaję je ananasem (przepis tutaj).
Składniki:
- 130 g jogurtu naturalnego
- 80 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 3-4 truskawki
- masło do smażenia
Jogurt zmiksować z mąką, jajkiem, proszkiem do pieczenia, sodą, aromatem waniliowym i miodem. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Truskawki pokroić w drobne plastry.
Patelnię rozgrzać i posmarować małą ilością masła. Placki nakładać chochlą na dobrze rozgrzaną patelnię. Kiedy placki lekko zrumienią się z jednej strony, w ciasto włożyć po 2-3 kawałki truskawek i lekko je docisnąć. Usmażyć na rumiano z jednej strony i przekręcić. Zrumienić z drugiej strony i zdjąć z patelni.
UWAGA: Nie dodawajcie zbyt dużo kawałków truskawek, bo będziecie mieć problem z przekręceniem placków na drugą stronę.
Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości placków.
Bardzo apetyczne placuszki 🙂 Zjadłabym 🙂