Placki jogurtowe z truskawkami

Placki jogurtowe z truskawkami 2

To chyba najpyszniejsze placki z truskawkami, jakie jadłam. Bardzo delikatne i puszyste. Koniecznie wypróbujcie w sezonie truskawkowym. Poza sezonem podaję je ananasem (przepis tutaj).

Składniki:

  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 3-4 truskawki
  • masło do smażenia

Placki jogurtowe z truskawkami 3

Jogurt zmiksować z mąką, jajkiem, proszkiem do pieczenia, sodą, aromatem waniliowym i miodem. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.

Truskawki pokroić w drobne plastry.

Patelnię rozgrzać i posmarować małą ilością masła. Placki nakładać chochlą na dobrze rozgrzaną patelnię. Kiedy placki lekko zrumienią się z jednej strony, w ciasto włożyć po 2-3 kawałki truskawek i lekko je docisnąć. Usmażyć na rumiano z jednej strony i przekręcić. Zrumienić z drugiej strony i zdjąć z patelni.

UWAGA: Nie dodawajcie zbyt dużo kawałków truskawek, bo będziecie mieć problem z przekręceniem placków na drugą stronę.

Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości placków.

Placki jogurtowe z truskawkami

1 komentarz

  1. Bardzo apetyczne placuszki 🙂 Zjadłabym 🙂

Dodaj komentarz