Bardzo aromatyczne, nieco orientalne danie obiadowe. Makaron z kurczakiem, papryką, marchewką, dymką i kiełkami. Całość doprawiona sosem sojowym, limonką i kurkumą.
Składniki:
- 250 g makaronu chow mein
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 duża marchewka
- 1 duża czerwona papryka
- 1 cała dymka (cebula + szczypior)
- 1 szklanka kiełków (użyłam gotowej mieszanki)
- sos sojowy jasny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- olej do smażenia
- limonka
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mięso oczyścić i pokroić w podłużne paski. Zalać dwoma łyżkami sosu sojowego. Dodać kurkumę. Wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
Po tym czasie mięso podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Obraną marchewkę i paprykę pokroić na cienkie paski. Cebulę z dymki pokroić w dość grubą kostkę.
Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać marchewkę i paprykę oraz 2 łyżki sosu sojowego.
Smażyć, aż warzywa lekko zmiękną (mają pozostać lekko chrupiące). Po usmażeniu zdjąć z patelni.
Na patelnię wrzucić makaron i 2 łyżki sosu sojowego. Smażyć ok. 3-4 minut.
Dodać mięso, warzywa i sok z połowy limonki. W razie potrzeby doprawić sosem sojowym.
Smażyć ok. 5 minut. Na koniec dodać pokrojony szczypior oraz kiełki (część zostawić do posypania na talerzu). Dokładnie wymieszać.
Podawać z limonką.