Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami

Makaron chow mein z kurczakiem

Bardzo aromatyczne, nieco orientalne danie obiadowe. Makaron z kurczakiem, papryką, marchewką, dymką i kiełkami. Całość doprawiona sosem sojowym, limonką i kurkumą.

Składniki:

  • 250 g makaronu chow mein
  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 cała dymka (cebula + szczypior)
  • 1 szklanka kiełków (użyłam gotowej mieszanki)
  • sos sojowy jasny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • olej do smażenia
  • limonka

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Mięso oczyścić i pokroić w podłużne paski. Zalać dwoma łyżkami sosu sojowego. Dodać kurkumę. Wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

Po tym czasie mięso podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

Obraną marchewkę i paprykę pokroić na cienkie paski. Cebulę z dymki pokroić w dość grubą kostkę.

Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać marchewkę i paprykę oraz 2 łyżki sosu sojowego.

Smażyć, aż warzywa lekko zmiękną (mają pozostać lekko chrupiące). Po usmażeniu zdjąć z patelni.

Na patelnię wrzucić makaron i 2 łyżki sosu sojowego. Smażyć ok. 3-4 minut.

Dodać mięso, warzywa i sok z połowy limonki. W razie potrzeby doprawić sosem sojowym.

Smażyć ok. 5 minut. Na koniec dodać pokrojony szczypior oraz kiełki (część zostawić do posypania na talerzu). Dokładnie wymieszać.

Podawać z limonką.

Makaron chow mein z kurczakiem 2

Dodaj komentarz