Kurczak caprese

Kurczak caprese

Rewelacyjne, proste połączenie – kurczak, mozzarella, pomidor i bazylia. 

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 150 g mozzarelli
  • 1 średni pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • garść liści bazylii
  • 3 łyżki oleju
  • sos balsamiczny (przepis tutaj)

Kurczak caprese 3

Kurczaka oczyścić. Jeśli piersi są grube, przeciąć na cieńsze plastry.

Natrzeć wyciśniętym czosnkiem, posypać oregano, solą i zalać olejem. Odstawić na ok. pół godziny.

Pomidora i mozzarellę pokroić w plastry.

Kurczaka usmażyć z jednej strony na rozgrzanej patelni.

Przekręcić na drugą stronę. Na mięsie ułożyć plastry mozzarelli i pomidora.

Całość przykryć pokrywką i smażyć jeszcze przez ok. 7 minut.

Zdjąć z patelni, posypać posiekanymi liśćmi bazylii i polać sosem balsamicznym.

Kurczak caprese 2

Dodaj komentarz