Zapiekanka makaronowo-serowa z pomidorami

Zapiekanka makaronowo-serowa z pomidorami

Passata pomidorowa, parmezan i makaron to składniki, które niemal zawsze mam w domu. Oto pomysł jak można z nich wyczarować szybki obiad – dwie porcje super prostej zapiekanki 🙂

Składniki:

  • 120 g makaronu np. penne, świderki
  • ok. 90 g parmezanu
  • 1 szklanka śmietany 22%
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • kilka plastrów pomidora
  • kilka liści świeżej bazylii

Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

Passatę podgrzać w garnku z wyciśniętym czosnkiem, suszoną bazylią oraz odrobiną soli i pieprzu. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Przygotowany sos pomidorowy wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia.

Parmezan utrzeć na tarce o małych oczkach. Większość parmezanu wymieszać ze śmietaną i szczyptą pieprzu (trochę parmezanu zostawić do posypania wierzchu zapiekanki). Śmietanę gotować w małym garnku do czasu rozpuszczenia sera. Wymieszać z makaronem.

Makaron przełożyć do żaroodpornego naczynia na wcześniej wyłożony sos pomidorowy.

Na wierzchu ułożyć plastry pomidora.

Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C.

Po wyjęciu z piekarnika posypać pozostałym parmezanem i liśćmi bazylii.

Zapiekanka makaronowo-serowa z pomidorami 2

1 komentarz

  1. Pysznie wygląda ta zapiekanka. Dziś zrobię na obiad.

Dodaj komentarz