Passata pomidorowa, parmezan i makaron to składniki, które niemal zawsze mam w domu. Oto pomysł jak można z nich wyczarować szybki obiad – dwie porcje super prostej zapiekanki 🙂
Składniki:
- 120 g makaronu np. penne, świderki
- ok. 90 g parmezanu
- 1 szklanka śmietany 22%
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- kilka plastrów pomidora
- kilka liści świeżej bazylii
Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Passatę podgrzać w garnku z wyciśniętym czosnkiem, suszoną bazylią oraz odrobiną soli i pieprzu. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Przygotowany sos pomidorowy wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia.
Parmezan utrzeć na tarce o małych oczkach. Większość parmezanu wymieszać ze śmietaną i szczyptą pieprzu (trochę parmezanu zostawić do posypania wierzchu zapiekanki). Śmietanę gotować w małym garnku do czasu rozpuszczenia sera. Wymieszać z makaronem.
Makaron przełożyć do żaroodpornego naczynia na wcześniej wyłożony sos pomidorowy.
Na wierzchu ułożyć plastry pomidora.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
Po wyjęciu z piekarnika posypać pozostałym parmezanem i liśćmi bazylii.
Pysznie wygląda ta zapiekanka. Dziś zrobię na obiad.