Łosoś zapiekany w śmietanie

Łosoś z pieczarkami 2

Danie, które może niezbyt efektownie prezentuje się na zdjęciach, ale jest naprawdę wyśmienite.

Wystarczy kilka składników, żeby przygotować bardzo sycący obiad z przepysznym łososiem w roli głównej.

Smakuje nawet tym, którzy za rybami nie przepadają 😉

Najlepiej podawać z opiekanymi ziemniakami.

Składniki:

  • 300 g fileta z łososia
  • 500 g pieczarek
  • 400 g śmietany 22%
  • 150 g parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Łososia oddzielić od skóry i obficie natrzeć solą i posypać pieprzem.

Pokroić w poprzek na mniejsze części.

Pieczarki umyć i oderwać od nich nóżki (wykorzystamy tylko główki).

Główki pokroić na dwie lub cztery części, w zależności od wielkości grzybów.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na niej łososia.

Smażyć po kilka minut z każdej strony.

Łosoś z pieczarkami

Następnie na tej samej patelni ponownie rozgrzać olej i podsmażyć pieczarki, co jakiś czas mieszając.

Ważne aby pieczarki były dobrze podsmażone przed zapiekaniem, bo inaczej puszczą wodę w trakcie pieczenia.

Parmezan utrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać ze śmietaną.

W żaroodpornym naczyniu ułożyć kawałki łososia oraz pieczarki.

Całość zalać przygotowaną śmietaną.

Zapiekać ok. 15-20 minut w temperaturze 200°C.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*