Danie, które może niezbyt efektownie prezentuje się na zdjęciach, ale jest naprawdę wyśmienite.
Wystarczy kilka składników, żeby przygotować bardzo sycący obiad z przepysznym łososiem w roli głównej.
Smakuje nawet tym, którzy za rybami nie przepadają 😉
Najlepiej podawać z opiekanymi ziemniakami.
Składniki:
- 300 g fileta z łososia
- 500 g pieczarek
- 400 g śmietany 22%
- 150 g parmezanu
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Łososia oddzielić od skóry i obficie natrzeć solą i posypać pieprzem.
Pokroić w poprzek na mniejsze części.
Pieczarki umyć i oderwać od nich nóżki (wykorzystamy tylko główki).
Główki pokroić na dwie lub cztery części, w zależności od wielkości grzybów.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na niej łososia.
Smażyć po kilka minut z każdej strony.
Następnie na tej samej patelni ponownie rozgrzać olej i podsmażyć pieczarki, co jakiś czas mieszając.
Ważne aby pieczarki były dobrze podsmażone przed zapiekaniem, bo inaczej puszczą wodę w trakcie pieczenia.
Parmezan utrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać ze śmietaną.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć kawałki łososia oraz pieczarki.
Całość zalać przygotowaną śmietaną.
Zapiekać ok. 15-20 minut w temperaturze 200°C.