Kurczak pieczony w rękawie

Kurczak pieczony w rękawie

Cały kurczak upieczony w rękawie do pieczenia. W tej wersji jest nieco bardziej soczysty niż pieczony normalnie.

Składniki:

  • 1 oprawiony kurczak ok. 1,3-1,5 kg
  • sól
  • 1/2 cytryny
  • 1 mała cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 duża łyżka masła

Kurczaka umyć i osuszyć.

Cebulę i czosnek obrać.

Do środka kurczaka od tyłu włożyć cytrynę, pokrojoną w ćwiartki cebulę i 3 ząbki czosnku.

Do oliwy dodać 2 wyciśnięte ząbki czosnku, paprykę i majeranek.

Kurczaka natrzeć dokładnie solą i posmarować przygotowaną oliwą.

Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Kurczaka przełożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć z obu stron.

Piec przez 1,5 h w temp. 180°C.

Następnie otworzyć rękaw przy pomocy noża i odsłonić kurczaka.

Na wierzchu kurczaka ułożyć masło.

Piec jeszcze przez ok. 10 minut w temp. 200°C, aby skórka ładnie zbrązowiała i była chrupiąca.

Kurczak pieczony w rękawie 3

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.