Cały kurczak upieczony w rękawie do pieczenia. W tej wersji jest nieco bardziej soczysty niż pieczony normalnie.
Składniki:
- 1 oprawiony kurczak ok. 1,3-1,5 kg
- sól
- 1/2 cytryny
- 1 mała cebula
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 duża łyżka masła
Kurczaka umyć i osuszyć.
Cebulę i czosnek obrać.
Do środka kurczaka od tyłu włożyć cytrynę, pokrojoną w ćwiartki cebulę i 3 ząbki czosnku.
Do oliwy dodać 2 wyciśnięte ząbki czosnku, paprykę i majeranek.
Kurczaka natrzeć dokładnie solą i posmarować przygotowaną oliwą.
Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Kurczaka przełożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć z obu stron.
Piec przez 1,5 h w temp. 180°C.
Następnie otworzyć rękaw przy pomocy noża i odsłonić kurczaka.
Na wierzchu kurczaka ułożyć masło.
Piec jeszcze przez ok. 10 minut w temp. 200°C, aby skórka ładnie zbrązowiała i była chrupiąca.