Lasagne z mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób.
Składniki:
- 750 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 1 mała cukinia
- 2 puszki pomidorów bez skóry
- pół szklanki białego wina
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 2 kule mozzarelli
- 200 g parmezanu
- płaty makaronu (około 15)
Sos beszamelowy:
Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka z mięsem. Dorzucić pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje.
Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając dodawać mąkę oraz sól i pieprz. Dolewać mleko ciągle energicznie mieszając aż sos zgęstnieje.
Na dnie dużej formy żaroodpornej rozprowadzić sos beszamelowy. Ułożyć płaty makaronu. Polać sosem pomidorowym a następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć tak 2-3 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi makaron polany sosem beszamelowym i posypany serem.
Piec w temperaturze 175°C około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut przed pokrojeniem.