Lasagne drobiowa

Lasagne

Lasagne z mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób.

Składniki:

  • 750 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1 mała cukinia
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • pół szklanki białego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 kule mozzarelli
  • 200 g parmezanu
  • płaty makaronu (około 15)

Sos beszamelowy:

  • 100 g masła
  • 4 łyżki mąki
  • 600 ml mleka
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka soli

Lasagne 5

Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka z mięsem. Dorzucić pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje.

Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając dodawać mąkę oraz sól i pieprz. Dolewać mleko ciągle energicznie mieszając aż sos zgęstnieje.

Lasagne 4

Na dnie dużej formy żaroodpornej rozprowadzić sos beszamelowy. Ułożyć płaty makaronu. Polać sosem pomidorowym a następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć tak 2-3 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi makaron polany sosem beszamelowym i posypany serem.

Piec w temperaturze 175°C około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut przed pokrojeniem.

Lasagne 3

Dodaj komentarz