Muffiny z bananami i płatkami owsianymi

 

Muffiny 4

Bananowe muffinki z dodatkiem płatków owsianych. Wilgotne i bardzo aromatyczne. Szybkie do wykonania. Porcja na około 12 sztuk.

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 70 ml mleka
  • 70 g masła

Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkiem, mlekiem, cukrem i roztartymi widelcem bananami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę i zamieszać łyżką do momentu połączenia się składników.

 Ciasto wyłożyć do foremek na muffiny. Piec około 20 minut w temperaturze 175°C.

Muffiny 2

Polewa:

  • 30 g masła
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka wody

 Masło rozpuścić z kakao, cukrem i wodą ciągle mieszając. Polać wystudzone babeczki.

Muffiny

Dodaj komentarz