Bananowe muffinki z dodatkiem płatków owsianych. Wilgotne i bardzo aromatyczne. Szybkie do wykonania. Porcja na około 12 sztuk.
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 duże dojrzałe banany
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 70 ml mleka
- 70 g masła
Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkiem, mlekiem, cukrem i roztartymi widelcem bananami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę i zamieszać łyżką do momentu połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do foremek na muffiny. Piec około 20 minut w temperaturze 175°C.
Polewa:
Masło rozpuścić z kakao, cukrem i wodą ciągle mieszając. Polać wystudzone babeczki.