Pierś kurczaka zapiekana z sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku
- mały bakłażan
- 2 łyżeczki oregano
- sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego
- 2 łyżeczki czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- kilka liści bazylii do posypania
- 1/2 szklanki utartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Obtoczyć w soli i papryce. Obsmażyć z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej na patelni oliwy.
Przecier pomidorowy wymieszać w garnku z pieprzem, solą, wyciśniętym czosnkiem, łyżką oliwy oraz oregano. Gotować na małym palniku około 15-20 minut. W razie potrzeby doprawić solą i oregano.
Piekarnik rozgrzać do 190°C. W żaroodpornym naczyniu ułożyć sos pomidorowy, następnie kurczaka oraz pokrojonego w plastry bakłażana. Całość posypać startym parmezanem. Piec około 15 minut (aż ser się stopi a bakłażan lekko zarumieni).
Podawać posypane posiekaną bazylią.