Brownie z serem i truskawkami

sernikobrownie-3

W tym roku to jak na razie mój faworyt w kategorii ciast z truskawkami 🙂 Bardzo czekoladowe brownie, sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i truskawki.

Mus truskawkowy:

  • 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki cukru

Brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 120 g mąki pszennej

Masa serowa:

  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników)
  • 150 g mleka skondensowanego słodzonego (z tuby)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Truskawki umyć i osuszyć. Usunąć szypułki. Włożyć do małego garnka i dodać cukier. Gotować na małym palniku do zagęszczenia (około 40-45 minut).

Czekoladę rozpuścić z masłem na małym palniku. Odstawić do przestudzenia. Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę. Wymieszać z czekoladą. Na koniec dodać mąkę i mieszać na niskich obrotach miksera do czasu połączenia składników.

Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia – 15 minut, w temperaturze 170°C. Użyłam formy o wymiarach 30 x 25 cm. W czasie kiedy brownie będzie się piekło, należy przygotować ser.

Ser wymieszać na niskich obrotach z mlekiem skondensowanym i jajkami (dodawać stopniowo). Na koniec dodać aromat waniliowy i całość zamieszać.

Masę serową wylać na podpieczony spód brownie. Na wierzch nakładać łyżeczką truskawki i patyczkiem rozprowadzać po całej powierzchni sernika.

Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160°C i piec 35 minut. Po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku jeszcze przez około 15 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki.

sernikobrownie-4

Źródło: kwestiasmaku.com (wersja nieco zmodyfikowana).

Dodaj komentarz