Bardzo czekoladowe brownie, sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i truskawki.
Mus truskawkowy:
Brownie:
Masa serowa:
Truskawki umyć i osuszyć. Usunąć szypułki.
Włożyć do małego garnka i dodać cukier.
Gotować na małym palniku do zagęszczenia (około 40-45 minut).
Czekoladę rozpuścić z masłem na małym palniku.
Odstawić do przestudzenia.
Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę.
Wymieszać z czekoladą.
Na koniec dodać mąkę i mieszać na niskich obrotach miksera do czasu połączenia składników.
Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia – 15 minut, w temperaturze 170°C.
Użyłam formy o wymiarach 30 x 25 cm.
W czasie kiedy brownie będzie się piekło, należy przygotować ser.
Ser wymieszać na niskich obrotach z mlekiem skondensowanym i jajkami (dodawać stopniowo).
Na koniec dodać aromat waniliowy i całość zamieszać.
Masę serową wylać na podpieczony spód brownie.
Na wierzch nakładać łyżeczką truskawki i patyczkiem rozprowadzać po całej powierzchni sernika.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160°C i piec 35 minut.
Po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku jeszcze przez około 15 minut.
Wystudzić i wstawić do lodówki.
Źródło: kwestiasmaku.com (wersja nieco zmodyfikowana).