Brownie z serem i truskawkami

sernikobrownie-3

Bardzo czekoladowe brownie, sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i truskawki.

Mus truskawkowy:

  • 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki cukru

Brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 120 g mąki pszennej

Masa serowa:

  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników)
  • 150 g mleka skondensowanego słodzonego (z tuby)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Truskawki umyć i osuszyć. Usunąć szypułki.

Włożyć do małego garnka i dodać cukier.

Gotować na małym palniku do zagęszczenia (około 40-45 minut).

Czekoladę rozpuścić z masłem na małym palniku.

Odstawić do przestudzenia.

Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę.

Wymieszać z czekoladą.

Na koniec dodać mąkę i mieszać na niskich obrotach miksera do czasu połączenia składników.

Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia – 15 minut, w temperaturze 170°C.

Użyłam formy o wymiarach 30 x 25 cm.

W czasie kiedy brownie będzie się piekło, należy przygotować ser.

Sernikobrownie z truskawkami

Ser wymieszać na niskich obrotach z mlekiem skondensowanym i jajkami (dodawać stopniowo).

Na koniec dodać aromat waniliowy i całość zamieszać.

Masę serową wylać na podpieczony spód brownie.

Na wierzch nakładać łyżeczką truskawki i patyczkiem rozprowadzać po całej powierzchni sernika.

Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160°C i piec 35 minut.

Po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku jeszcze przez około 15 minut.

Wystudzić i wstawić do lodówki.

sernikobrownie-4

Źródło: kwestiasmaku.com (wersja nieco zmodyfikowana).

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.