Naleśniki nadziane brokułami i camembertem. Chrupiąca panierka i pyszny farsz. Pomysł na sycący, wegetariański obiad.
Nie podaję przepisu na naleśniki, bo zakładam że każdy ma swój ulubiony. Ja zazwyczaj robię od razu więcej z 0,75 litra mleka, 2 jajek, szczypty soli oraz mąki pszennej dodawanej aż do uzyskania odpowiednio gęstego ciasta. Smażę je na maśle lub suchej patelni.
Składniki:
- 6 naleśników średniej wielkości
- 1 średnia cebula
- 500 g brokułów + sól do wody
- 1 okrągły ser camembert (120 g)
- 200 g śmietany 18%
- kilka liści bazylii
- kilka liści oregano
- 1 łyżeczka pieprzu
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka + szczypta soli
- 1,5 szklanki bułki tartej
- kilka łyżek oliwy (do podsmażenia cebuli oraz do smażenia krokietów)
Brokuły zalać wodą, dodać sól i gotować pod przykryciem aż do miękkości. Po ostudzeniu pokroić w drobniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wymieszać w misce z brokułami.
Śmietanę wlać do małego garnka. Wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Gotować chwilę na małym palniku (tak aby zrobiła się ciepła). Dodać pokrojony ser. Gotować aż do rozpuszczenia się sera, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać pokrojone zioła (bazylię i oregano) i zamieszać.
Przygotowanym sosem zalać brokuły z cebulą. Naleśniki nadziać farszem i złożyć. Jajka wymieszać widelcem z odrobiną soli. Naleśniki maczać kolejno w jajkach oraz bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie z obu stron do lekkiego zbrązowienia.