Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

Kurczak w sosie musztardowo-miodowym

Pierś kurczaka w prostym sosie z miodu i musztardy, doprawiona odrobiną chili.

Składniki:

  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta świeżo zmielonych płatków chili
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek natki pietruszki

Mięso oczyścić i posypać solą oraz pieprzem z obu stron.

W szklance wymieszać oliwę z musztardą i miodem.

Mięso zalać tak przygotowaną zalewą i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.

Na patelni rozgrzać olej.

Mięso wyjąć z zalewy i przełożyć na patelnię.

Podsmażyć z jednej strony i przekręcić na drugą. Zmniejszyć ogień, zalać pozostałą zalewą i przykryć pokrywką.

Po ok. 10 minutach zdjąć pokrywkę i dodać śmietankę.

Całość smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.

Na koniec posypać świeżo zmielonymi płatkami chili oraz posiekaną natką pietruszki.

Kurczak w sosie musztardowo-miodowym 2

Źródło: http://coolandminty.blogspot.com (przepis zmodyfikowany)

3 komentarze

  1. Z jakimi dodatkami najlepiej będzie się to danie komponowało? Zaplanowałam je na obiad i nie mogę zdecydować co dalej, ziemniaki gotowane, pieczone, frytki, kasza…? 🙂

  2. Wygląda wspaniale i niezwykle apetycznie!

Dodaj komentarz