Pierś kurczaka w prostym sosie z miodu i musztardy, doprawiona odrobiną chili.
Składniki:
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka oliwy
- szczypta świeżo zmielonych płatków chili
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- olej do smażenia
- kilka gałązek natki pietruszki
Mięso oczyścić i posypać solą oraz pieprzem z obu stron.
W szklance wymieszać oliwę z musztardą i miodem.
Mięso zalać tak przygotowaną zalewą i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej.
Mięso wyjąć z zalewy i przełożyć na patelnię.
Podsmażyć z jednej strony i przekręcić na drugą. Zmniejszyć ogień, zalać pozostałą zalewą i przykryć pokrywką.
Po ok. 10 minutach zdjąć pokrywkę i dodać śmietankę.
Całość smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.
Na koniec posypać świeżo zmielonymi płatkami chili oraz posiekaną natką pietruszki.
Źródło: http://coolandminty.blogspot.com (przepis zmodyfikowany)
Przepis jest zły. Podany za krótki czas gotowania. Poza tym kolor nie wychodzi jak na zdjęciu. Nie jestem pewna czy kucharz ugotował to co opisał.
Kucharz (czyli ja) przygotował, opisał i wykonał zdjęcie 🙂 Mięso z jednej strony podsmażam do zrumienienia i tutaj brak podanego czasu (bo zależy od grubości piersi), a po przekręceniu smażę już krótko – przybliżone czasy jak w przepisie.
Wyszlo prawie tak jak na zdjeciu 😉 Bardzo dobre. Polecam jak najbardziej: szybko, latwo i smacznie!
Z jakimi dodatkami najlepiej będzie się to danie komponowało? Zaplanowałam je na obiad i nie mogę zdecydować co dalej, ziemniaki gotowane, pieczone, frytki, kasza…? 🙂
Według mnie najlepsze z ryżem lub gotowanymi ziemniakami 🙂
Wygląda wspaniale i niezwykle apetycznie!