Pierś kurczaka w prostym sosie z miodu i musztardy, doprawiona odrobiną chili.
Składniki:
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka oliwy
- szczypta świeżo zmielonych płatków chili
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- olej do smażenia
- kilka gałązek natki pietruszki
Mięso oczyścić i posypać solą oraz pieprzem z obu stron.
W szklance wymieszać oliwę z musztardą i miodem.
Mięso zalać tak przygotowaną zalewą i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej.
Mięso wyjąć z zalewy i przełożyć na patelnię.
Podsmażyć z jednej strony i przekręcić na drugą. Zmniejszyć ogień, zalać pozostałą zalewą i przykryć pokrywką.
Po ok. 10 minutach zdjąć pokrywkę i dodać śmietankę.
Całość smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.
Na koniec posypać świeżo zmielonymi płatkami chili oraz posiekaną natką pietruszki.
Źródło: http://coolandminty.blogspot.com (przepis zmodyfikowany)
Wyszlo prawie tak jak na zdjeciu 😉 Bardzo dobre. Polecam jak najbardziej: szybko, latwo i smacznie!
Z jakimi dodatkami najlepiej będzie się to danie komponowało? Zaplanowałam je na obiad i nie mogę zdecydować co dalej, ziemniaki gotowane, pieczone, frytki, kasza…? 🙂
Według mnie najlepsze z ryżem lub gotowanymi ziemniakami 🙂
Wygląda wspaniale i niezwykle apetycznie!