Kotlety z wędzonego dorsza, jajek i ugotowanych ziemniaków. Najsmaczniejsze prosto z patelni.
Z podanych składników otrzymacie 7 średniej wielkości kotletów.
Składniki:
- 150 g mięsa z wędzonego dorsza
- 3 jajka
- 250 g ziemniaków + 1 łyżeczka soli
- natka pietruszki
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżeczki musztardy dijon
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Mięso oczyścić z ości i rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki.
Cebulę drobno posiekać.
Rybę wymieszać z cebulą i rozdrobnić blenderem.
Dwa jajka ugotować na twardo. Obrać i rozdrobnić widelcem.
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzić z wody i ubić ugniatarką do ziemniaków.
W misce wymieszać jajka, ziemniaki i rybę z cebulą.
Dodać surowe jajko, musztardę, drobno posiekaną natkę pietruszki i pieprz.
Całość dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy formować ręką kotlety. Obtaczać je w bułce tartej i lekko rozpłaszczać.
Kotlety smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju.
muszę spróbować!