Kotlety z wędzonego dorsza

Kotlety z wędzonej ryby

Kotlety z wędzonego dorsza, jajek i ugotowanych ziemniaków. Najsmaczniejsze prosto z patelni.

Z podanych składników otrzymacie 7 średniej wielkości kotletów.

Składniki:

  • 150 g mięsa z wędzonego dorsza
  • 3 jajka
  • 250 g ziemniaków + 1 łyżeczka soli
  • natka pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżeczki musztardy dijon
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Mięso oczyścić z ości i rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki.

Cebulę drobno posiekać.

Rybę wymieszać z cebulą i rozdrobnić blenderem.

Dwa jajka ugotować na twardo. Obrać i rozdrobnić widelcem.

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzić z wody i ubić ugniatarką do ziemniaków.

W misce wymieszać jajka, ziemniaki i rybę z cebulą.

Dodać surowe jajko, musztardę, drobno posiekaną natkę pietruszki i pieprz.

Całość dokładnie wymieszać.

Z powstałej masy formować ręką kotlety. Obtaczać je w bułce tartej i lekko rozpłaszczać.

Kotlety smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju.

Kotlety z wędzonej ryby 2

 

1 komentarz

  1. muszę spróbować!

Dodaj komentarz