Kurczak w porach

Kurczak w porach

Czasem robię jakąś potrawę po raz pierwszy i zastanawiam się czemu wcześniej na to nie wpadłam 😉 Tak właśnie jest z tym daniem, jest banalnie proste i przepyszne. Na pewno będę je często robić. Przepis na dwie porcje.

Składniki:

  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 duży por
  • 1 średnia cebula
  • 1 czubata łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany 22%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • olej do smażenia
  • 1/3 szklanki wody

Kurczaka oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Natrzeć dokładnie solą i pieprzem.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Białą część pora pokroić najpierw wzdłuż, a następnie w poprzek w plastry o grubości ok. 0,5 cm.

Na patelni rozpuścić masło i lekko podsmażyć na nim pora i cebulę. Dodać wodę i podsmażać na małym ogniu. W tym czasie przygotować kurczaka.

Na drugiej patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim z obu stron kurczaka (do lekko brązowego koloru). Kiedy kurczak będzie gotowy, na patelnię z porem dodać śmietanę i dokładnie zamieszać. Pory przełożyć na patelnię z kurczakiem. Doprawić solą, pieprzem i estragonem, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez ok. 15 minut.

Najlepiej podawać z ziemniakami.

Kurczak w porach 2

Dodaj komentarz