Budyń jaglano-bananowy

Budyń jaglano-bananowy 2

Budyń z kaszy jaglanej i banana. Ma gęstą konsystencję i jest dość delikatny w smaku. Dobrze jest dodać do niego np. miód i orzechy lub ulubione owoce. Z przepisu wychodzą cztery średniej wielkości porcje.

Wolę tradycyjny budyń, ale ten pomysł jest miłym urozmaiceniem lub sposobem na wykorzystanie nadmiaru kaszy 🙂

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 duży banan
  • miód i orzechy lub migdały na wierzch

Kaszę wysypać na sitko i przepłukać najpierw zimną, a następnie gorącą wodą. Przełożyć wraz z mlekiem do małego garnka i gotować pod przykryciem do czasu, aż kasza zmięknie i wchłonie mleko.

Masę przełożyć do misy blendera wraz z miodem i pokrojonym na mniejsze kawałki bananem. Całość zmiksować na gładką masę. Jeśli wolimy nieco rzadszy budyń, możemy dodać trochę więcej mleka.

Budyń przełożyć do miseczek. Polać miodem i posypać orzechami lub migdałami.

Budyń jaglano-bananowy

2 komentarze

  1. Bardzo lubię kaszę jaglaną na słodko. W formie budyniu jeszcze nie próbowałam 🙂

Dodaj komentarz