Budyń z kaszy jaglanej i banana. Ma gęstą konsystencję i jest dość delikatny w smaku. Dobrze jest dodać do niego np. miód i orzechy lub ulubione owoce. Z przepisu wychodzą cztery średniej wielkości porcje.
Wolę tradycyjny budyń, ale ten pomysł jest miłym urozmaiceniem lub sposobem na wykorzystanie nadmiaru kaszy 🙂
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki miodu
- 1 duży banan
- miód i orzechy lub migdały na wierzch
Kaszę wysypać na sitko i przepłukać najpierw zimną, a następnie gorącą wodą. Przełożyć wraz z mlekiem do małego garnka i gotować pod przykryciem do czasu, aż kasza zmięknie i wchłonie mleko.
Masę przełożyć do misy blendera wraz z miodem i pokrojonym na mniejsze kawałki bananem. Całość zmiksować na gładką masę. Jeśli wolimy nieco rzadszy budyń, możemy dodać trochę więcej mleka.
Budyń przełożyć do miseczek. Polać miodem i posypać orzechami lub migdałami.
Bardzo lubię kaszę jaglaną na słodko. W formie budyniu jeszcze nie próbowałam 🙂
Polecam spróbować 🙂 ciekawy i dość zdrowy deser.