Napoleonka

Napoleonka

Delikatne kruche ciasto z pysznym budyniowym kremem, czyli znana wszystkim napoleonka. Ciasto piekę od wielu lat i niezmiennie cieszy się dużym zainteresowaniem.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania

Krem:

  • 3/4 litra mleka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 10 łyżek mąki pszennej tortowej

Ciasto: Masło pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść razem z pozostałymi składnikami na ciasto. Uformować w kulę i wstawić pod przykryciem do lodówki na ok. godzinę.

Ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować. Przełożyć do foremek o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C. Powinno być lekko brązowe.

Krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki. Pozostałą część mleka zagotować z masłem. Mąkę i żółtka wymieszać z mlekiem w szklance. Masę wlać na gotujące się mleko. Mieszać intensywnie do czasu zgęstnienia. Powstały budyń (jeszcze ciepły) wylać na jeden z blatów ciasta. Przykryć drugim blatem.

Ciasto wystudzić i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Napoleonka 2

1 komentarz

  1. Mniam uwielbiam 🙂

Dodaj komentarz