Kurczak po tajsku

Kurczak w aromatycznym sosie z pasty curry, sosu sojowego, limonki i pasty z tamaryndowca. Proponuję podawać z ryżem.

Składniki:

  • 350 g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • sok z 1/2 małej limonki
  • 1 łyżka oleju
  • garść liści kolendry
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 150 g ryżu + sól

Kurczaka pokroić w dość drobną kostkę i obtoczyć w skrobi ziemniaczanej (najłatwiej przełożyć kurczaka i mąkę do plastikowego zamykanego pojemnika i energicznie potrząsnąć, aby skrobia pokryła całe mięso).

Składniki sosu (wyciśnięte ząbki czosnku, drobno starty imbir, sos sojowy, pastę z tamaryndowca, cukier trzcinowy, pastę curry oraz sok z limonki) wymieszać łyżką w miseczce.

Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć kawałki kurczaka, co jakiś czas mieszając.

Smażyć do lekkiego zrumienienia.

Następnie na patelnię dodać przygotowany sos.

Dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Sos powinien się zagęścić i oblepić całego kurczaka.

Ryż ugotować w osolonej wodzie.

Kurczaka podawać z ryżem, posypanego sezamem i liśćmi kolendry.

2 komentarze

  1. Warto spróbować. Nigdy nie robiłam takiego kurczaka

  2. Moje smaki. Teraz rodzinkę przekonuję do takich potraw

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.