Kurczak w aromatycznym sosie z pasty curry, sosu sojowego, limonki i pasty z tamaryndowca. Proponuję podawać z ryżem.
Składniki:
- 350 g mięsa z piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- sok z 1/2 małej limonki
- 1 łyżka oleju
- garść liści kolendry
- 1 łyżka białego sezamu
- 150 g ryżu + sól
Kurczaka pokroić w dość drobną kostkę i obtoczyć w skrobi ziemniaczanej (najłatwiej przełożyć kurczaka i mąkę do plastikowego zamykanego pojemnika i energicznie potrząsnąć, aby skrobia pokryła całe mięso).
Składniki sosu (wyciśnięte ząbki czosnku, drobno starty imbir, sos sojowy, pastę z tamaryndowca, cukier trzcinowy, pastę curry oraz sok z limonki) wymieszać łyżką w miseczce.
Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć kawałki kurczaka, co jakiś czas mieszając.
Smażyć do lekkiego zrumienienia.
Następnie na patelnię dodać przygotowany sos.
Dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Sos powinien się zagęścić i oblepić całego kurczaka.
Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Kurczaka podawać z ryżem, posypanego sezamem i liśćmi kolendry.
Warto spróbować. Nigdy nie robiłam takiego kurczaka
Moje smaki. Teraz rodzinkę przekonuję do takich potraw