Delikatne pulpety w sosie z grzybów leśnych.
Pulpety:
- 500 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości)
- 1 jajko
- 1/2 średniej cebuli
- 1 czerstwa bułka
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- olej do smażenia
Sos grzybowy:
- 400 g podgrzybków (świeżych lub mrożonych)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 300 ml bulionu drobiowego
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka mąki
- 150 g śmietany 18%
Bułkę namoczyć przez chwilę w ciepłej wodzie.
W maszynce do mięsa zmielić mięso, cebulę oraz bułkę (po odciśnięciu z wody).
Wymieszać z solą, pieprzem, majerankiem oraz jajkiem.
Z powstałej masy uformować mokrą ręką małe pulpety (ok. 15 sztuk).
Smażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju – po kilka minut z obu stron.
Przełożyć do dużego garnka.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Jeśli używamy mrożonych grzybów, należy je wcześniej rozmrozić.
Cebulę zeszklić na dobrze rozgrzanym oleju.
Dodać grzyby i smażyć przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Usmażone grzyby z cebulą przełożyć do garnka z pulpetami i zalać ciepłym bulionem.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Po tym czasie do śmietany w miseczce dodać kilka łyżek ciepłego bulionu odlanego z pulpetów (dodawać po 1 łyżce, mieszając po każdym dolaniu).
Tak zahartowaną śmietanę dodać do pulpetów.
Następnie w miseczce trzepaczką wymieszać łyżkę mąki z kilkoma łyżkami sosu z pulpetów.
Dodać do pulpetów i dokładnie wymieszać, aby lekko zagęścić sos.
Gotowe pulpety można posypać natką pietruszki.
Idealne połączenie. Lata nie robiłam pulpetów w tej wersji
Ciekawa propozycja na urozmaicenie klasycznych pulpetów. Uwielbiam sos grzybowy.
Nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam pulpety z drobiowego. Będę musiała w końcu zrbić takie