Pulpety drobiowe w sosie grzybowym

Delikatne pulpety w sosie z grzybów leśnych.

Pulpety:

  • 500 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości)
  • 1 jajko
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • olej do smażenia

Sos grzybowy:

  • 400 g podgrzybków (świeżych lub mrożonych)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 150 g śmietany 18%

Bułkę namoczyć przez chwilę w ciepłej wodzie.

W maszynce do mięsa zmielić mięso, cebulę oraz bułkę (po odciśnięciu z wody).

Wymieszać z solą, pieprzem, majerankiem oraz jajkiem.

Z powstałej masy uformować mokrą ręką małe pulpety (ok. 15 sztuk).

Smażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju – po kilka minut z obu stron.

Przełożyć do dużego garnka.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki.

Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Jeśli używamy mrożonych grzybów, należy je wcześniej rozmrozić.

Cebulę zeszklić na dobrze rozgrzanym oleju.

Dodać grzyby i smażyć przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Usmażone grzyby z cebulą przełożyć do garnka z pulpetami i zalać ciepłym bulionem.

Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut.

Po tym czasie do śmietany w miseczce dodać kilka łyżek ciepłego bulionu odlanego z pulpetów (dodawać po 1 łyżce, mieszając po każdym dolaniu).

Tak zahartowaną śmietanę dodać do pulpetów.

Następnie w miseczce trzepaczką wymieszać łyżkę mąki z kilkoma łyżkami sosu z pulpetów.

Dodać do pulpetów i dokładnie wymieszać, aby lekko zagęścić sos.

Gotowe pulpety można posypać natką pietruszki.

3 komentarze

  1. Idealne połączenie. Lata nie robiłam pulpetów w tej wersji

  2. Ciekawa propozycja na urozmaicenie klasycznych pulpetów. Uwielbiam sos grzybowy.

  3. Nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam pulpety z drobiowego. Będę musiała w końcu zrbić takie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.