
Efektowne jajka marynowane w burakach z nadzieniem z dodatkiem awokado.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 duży burak
- 0,5 l wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 100 ml octu jabłkowego
Farsz do jajek:
- żółtka z ugotowanych jajek
- 4 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 miękkiego, dojrzałego awokado
- szczypta soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Jajka ugotować na twardo i zostawić do ostudzenia.
Buraka obrać i pokroić na cienkie plasterki.
Do garnka wlać wodę.
Dodać buraki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, cukier i sól.
Gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut (od momentu zagotowania).
Odstawić do przestudzenia.
Z przestudzonej zalewy wyjąć buraki, a dodać ocet.
Całość zamieszać i dodać jajka.
Jajka w zalewie odstawić na ok. 4 godziny.

Jajka wyjąć z zalewy, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na pół.
Wyjąć z nich żółtka.
Awokado pokroić w kostkę.
Żółtka zblendować z awokado, majonezem, musztardą, solą i pieprzem.
Jajka nadziewać przygotowanym farszem (nakładać łyżeczką lub rękawem cukierniczym).
Gotowe jajka można wyłożyć na mieszankę sałat, posypać świeżo zmielonym pieprzem i ulubionymi kiełkami (ja posypałam kiełkami słonecznika).
Inspiracja: https://madameedith.com/ (przepis lekko zmodyfikowany)
Pięknie prezentują się na talerzu, idealne jako przystawka na uroczystości.
Nigdy nie jadlam takich. Jestem ciekawa smaku
Niezwykle oryginalnie, jeszcze nigdy nie słyszałam o jajkach marynowanych w burakach!