Aromatyczna pierś z kurczaka z mozzarellą, czosnkiem, cytryną i bazylią, podawana z puree z groszku i ziemniaków.
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny i/lub limonki
- 1 kula mozzarelli
- sól
- 3 ząbki czosnku
- kilka liści bazylii
- łyżka masła
Puree z groszku:
Piersi z kurczaka oczyścić. Każdą z piersi przekroić na dwie mniejsze części a następnie naciąć wzdłuż włókien tworząc kieszonkę. Natrzeć solą, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z połowy cytryny. Do kieszonki włożyć jeden lub dwa plastry mozzarelli. Całość posypać drobno pokrojoną bazylią. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdym kawałku mięsa ułożyć trochę masła. Zapiekać w temperaturze 200°C około 25 minut.
Puree: ziemniaki zagotować z solą. Miękkie zblendować z groszkiem.
Upieczonego kurczaka posypać otartą skórką z cytryny/limonki oraz świeżą bazylią.