Kurczak cytrynowo-bazyliowy z puree z groszku

puree z groszku

Aromatyczna pierś z kurczaka z mozzarellą, czosnkiem, cytryną i bazylią, podawana z puree z groszku i ziemniaków.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny i/lub limonki
  • 1 kula mozzarelli
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka liści bazylii
  • łyżka masła

Puree z groszku:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 240 g (puszka) groszku
  • sól

Piersi z kurczaka oczyścić. Każdą z piersi przekroić na dwie mniejsze części a następnie naciąć wzdłuż włókien tworząc kieszonkę. Natrzeć solą, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z połowy cytryny. Do kieszonki włożyć jeden lub dwa plastry mozzarelli. Całość posypać drobno pokrojoną bazylią. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdym kawałku mięsa ułożyć trochę masła. Zapiekać w temperaturze 200°C około 25 minut.

Puree: ziemniaki zagotować z solą. Miękkie zblendować z groszkiem.

Upieczonego kurczaka posypać otartą skórką z cytryny/limonki oraz świeżą bazylią.

puree z groszku 2

Dodaj komentarz