Bardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną.
Tortilla (6 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki masła
- 2/3 szklanki gorącej wody
Masło rozpuścić w gorącej wodzie.
Dodać do mąki i soli.
Wyrobić ciasto. Najłatwiej wyrobić przy pomocy miksera/robota planetarnego z łopatkami do wyrabiania ciasta (tę opcję polecam).
Ciasto odstawić na godzinę.
Po tym czasie podzielić na 6 części.
Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 22 cm.
W czasie wałkowania ciasto podsypywać delikatnie mąką.
Smażyć na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek).
Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki.
Farsz:
- 400 g mięsa mielonego (użyłam mięsa z piersi kurczaka)
- 1/2 papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta chili (w zależności od upodobań można dodać więcej)
- 1/2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
Cebulę, pomidory oraz paprykę posiekać w drobną kostkę.
Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Dodać przyprawy oraz wyciśnięty czosnek i całość zamieszać.
Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy.
Smażyć kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną.
Dodać kukurydzę i fasolę i smażyć jeszcze kilka minut.
Salsa:
- 1 pomidor
- 1/3 małej czerwonej papryki
- 1/3 czerwonej cebuli
- sok wyciśnięty z 1/4 limonki
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
Dodatkowo:
- starty żółty ser
- śmietana
Przed podaniem farsz mięsny podgrzać.
Tortillę napełnić mięsem i startym serem.
Podgrzać w opiekaczu lub piekarniku.
Podawać z salsą i śmietaną.