Burrito

burrito 2

Bardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną.

Tortilla (około 6 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 2/3 szklanki gorącej wody

Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką.

Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki.

Farsz:

  • 400 g mięsa mielonego (użyłam mięsa z piersi kurczaka)
  • pół papryki
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół czerwonej cebuli
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta chilli (w zależności od upodobań można dodać więcej)
  • pół łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku

Cebulę, pomidory oraz paprykę drobno posiekać. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie z przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy. Smażyć kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut.

Salsa:

  • 1 pomidor
  • 1/3 małej czerwonej papryki
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • sok wyciśnięty z 1/4 limonki
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego

Wszystkie składniki dokładnie zblendować.

Dodatkowo:

  • starty żółty ser
  • śmietana

Przed podaniem farsz mięsny podgrzać. Tortillę napełnić mięsem i startym serem. Podgrzać w opiekaczu lub piekarniku. Podawać z salsą i śmietaną.

burrito

Dodaj komentarz