Kupiłam ostatnio foremki do rurek i produkcja ruszyła 🙂 Delikatne, chrupiące rurki z bitą śmietaną. Łatwe do wykonania ale dość czasochłonne.
Porcja na około 25 rurek długości 9 cm:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 200 g masła + około 10 g do wysmarowania foremek
- 200 g śmietany 18%
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- około 1/3 szklanki cukru (do obtoczenia rurek)
Z mąki, zimnego masła, śmietany i cukru waniliowego wyrobić ciasto. Wstawić na około pół godziny do lodówki przykrywając folią. Odrywać mniejsze kawałki i wałkować w prostokątny kształt o grubości około 1-1,5 mm. Wykrawać długie paski, które następnie nawijać na wysmarowane masłem foremki do rurek. Nawijać zaczynając od węższej części rurki. Obtoczyć w cukrze.
Gotowe rurki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C.
Bita śmietana:
- 500 g śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
Ubić śmietanę z cukrem i przygotować bitą śmietanę.
Wystudzone rurki zdjąć z foremek i nadziać bitą śmietaną.