Kotlety z soczewicy

kotlety-z-soczewicy

Kotlety z soczewicy, z dodatkiem marchewki, cebuli i czosnku. Mają bardzo dobrą konsystencję i nie rozpadają się w trakcie smażenia.

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1,5 szklanki wody + 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki
  • olej do smażenia

Soczewicę zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę soli. Soczewica powinna wchłonąć całą wodę. Ewentualny nadmiar wody odlać na durszlaku.

Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i marchewkę oraz wyciśnięty czosnek. Dodać 1/2 szklanki wody i trzymać na patelni aż marchewka zmięknie.

Soczewicę oraz marchew z cebulą dokładnie zblendować. Dodać jajko, sól, pieprz i suszoną paprykę. Dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować ręką lekko rozpłaszczone kotlety. Z podanych składników wychodzi 12 średniej wielkości kotletów.

Kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju (z obu stron, do lekkiego zrumienienia). Po usmażeniu można posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ulubioną surówką.

kotlety-z-soczewicy-2

Dodaj komentarz