Spaghetti z soczewicą i kaparami

spaghetti-z-soczewica-2

Bezmięsne spaghetti z soczewicą i kaparami. Mocno pomidorowy sos z dodatkiem świeżych pomidorów i dużą ilością bazylii. Smaczne, aromatyczne i szybkie do wykonania danie.

Składniki:

  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 szklanka wody + 1/2 łyżeczki soli
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szcypta pieprzu
  • 1 puszka (400 g) pomidorów
  • 2 duże pomidory
  • 2 łyżeczki kaparów
  • olej do smażenia
  • makaron
  • liście bazylii do posypania

spaghetti-z-soczewica

Soczewicę zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać sól. Soczewica powinna wchłonąć większość wody. Ewentualny nadmiar wody odlać na durszlaku. Soczewicę ostudzić i podzielić na dwie części. Jedną część zblendować.

Cebulę i pomidory drobno posiekać. Cebulę zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie dorzucić soczewicę (zblendowaną i całą), wyciśnięty czosnek, suszone oregano, sól i pieprz. Całość smażyć przez kilka minut na patelni co jakiś czas mieszając.

Dodać pomidory (z puszki i posiekane świeże) i wymieszać. Całość smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną bazylię i kapary.

Podawać z makaronem. Gotowe danie posypać świeżą bazylią.

spaghetti-z-soczewica-3

Dodaj komentarz