Bezmięsne spaghetti z soczewicą i kaparami. Mocno pomidorowy sos z dodatkiem świeżych pomidorów i dużą ilością bazylii. Smaczne, aromatyczne i szybkie do wykonania danie.
Składniki:
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 1 szklanka wody + 1/2 łyżeczki soli
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- garść świeżych liści bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- szcypta pieprzu
- 1 puszka (400 g) pomidorów
- 2 duże pomidory
- 2 łyżeczki kaparów
- olej do smażenia
- makaron
- liście bazylii do posypania
Soczewicę zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać sól. Soczewica powinna wchłonąć większość wody. Ewentualny nadmiar wody odlać na durszlaku. Soczewicę ostudzić i podzielić na dwie części. Jedną część zblendować.
Cebulę i pomidory drobno posiekać. Cebulę zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie dorzucić soczewicę (zblendowaną i całą), wyciśnięty czosnek, suszone oregano, sól i pieprz. Całość smażyć przez kilka minut na patelni co jakiś czas mieszając.
Dodać pomidory (z puszki i posiekane świeże) i wymieszać. Całość smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną bazylię i kapary.
Podawać z makaronem. Gotowe danie posypać świeżą bazylią.