Jeśli odwiedzacie moją, to zapewne już zauważyliście jak bardzo lubię wegetariańskie kotlety. Dzisiaj prezentuję kotlety z kaszy jaglanej, pieczarek i marchewki. Więcej bezmięsnych inspiracji na kotlety możecie znaleźć tutaj.
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 g pieczarek
- 1/2 małej cebuli
- 1 duża marchewka
- suszony tymianek
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Kaszę jaglaną zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Pieczarki i obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
Cebulę zeszklić na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Dodać pieczarki. Smażyć ok. 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Smażyć jeszcze ok. 5 minut i dodać startą marchew. Smażyć, aż marchew zmięknie.
W misce wymieszać ugotowaną kaszę, pieczarki, cebulę i marchew. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Dodać jajko i dwie łyżki bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i lekko rozpłaszczać.
Z podanych składników uzyskałam sześć dość dużych kotletów.
Kotlety smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu położyć na papierowych ręcznikach w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
pycha! 🙂
Pysznie wyglądają 🙂 Bardzo fajna propozycja na smaczny obiadek 🙂