Kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety z kaszy jaglanej

Jeśli odwiedzacie moją, to zapewne już zauważyliście jak bardzo lubię wegetariańskie kotlety. Dzisiaj prezentuję kotlety z kaszy jaglanej, pieczarek i marchewki. Więcej bezmięsnych inspiracji na kotlety możecie znaleźć tutaj.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 duża marchewka
  • suszony tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Kaszę jaglaną zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Pieczarki i obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać w drobną kostkę.

Cebulę zeszklić na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Dodać pieczarki. Smażyć ok. 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Smażyć jeszcze ok. 5 minut i dodać startą marchew. Smażyć, aż marchew zmięknie.

W misce wymieszać ugotowaną kaszę, pieczarki, cebulę i marchew. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Dodać jajko i dwie łyżki bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i lekko rozpłaszczać.

Z podanych składników uzyskałam sześć dość dużych kotletów.

Kotlety smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu położyć na papierowych ręcznikach w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.

Kotlety z kaszy jaglanej 2

2 komentarze

  1. Pysznie wyglądają 🙂 Bardzo fajna propozycja na smaczny obiadek 🙂

Dodaj komentarz