Delikatne placuszki z posmakiem budyniu waniliowego. Z przepisu wychodzi 10 średniej wielkości placków (smażone pojedynczo na małej patelni).
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 270 ml mleka
- 30 g masła
- 1 jajko
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu
Masło rozpuścić. W misce wymieszać mikserem jajko, mąkę, rozpuszczone masło, mleko, miód, budyń i proszek do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta.
Ciasto odstawić na około 20 minut.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Przekręcać kiedy na powierzchni pojawi się duża ilość małych bąbelków. Jeśli nie chcą odejść od patelni lub rozlewają się przy próbie przekręcenia, to znaczy, że jeszcze za wcześnie.
Witam, ile potrzeba proszku do pieczenia do tych placuszków? 🙂
1/2 łyżeczki. Uzupełniłam też tę informację w przepisie 🙂
Bardzo apetycznie wyglądają 🙂 Zjadłabym z wielką przyjemnością 🙂
Podoba mi się ten pomysł ):