Kruche ciasto z lekko kwaśnym rabarbarem i bezą. Całość posypana płatkami migdałowymi.
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 200 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
Beza:
- 6 białek
- 200 g cukru
- garść płatków migdałowych
Rabarbar:
- 600 g rabarbaru (bez zielonych części)
- ok. 4 łyżek cukru
- 1/4 szklanki wody
Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz żółtkami. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny.
Rabarbar pokroić w poprzek na mniejsze kawałki (ok. 2-3 cm długości). Przełożyć na patelnię, dodać wodę i cukier. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, aż rabarbar wyraźnie zmięknie. Odkryć pokrywkę i dusić jeszcze ok. 15 minut. W razie potrzeby, dodać więcej cukru.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam formy o wymiarach 30 x 25 cm. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Ciasto nakłuć widelcem. Podpiec około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier.
Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar. Na wierzchu ułożyć pianę. Wierzch wygładzić łyżką i posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić ponownie do piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 180ºC. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 15 minut.
Kroić dopiero po ostudzeniu.
Uwielbiam takie ciasta, proste w przygotowaniu i jakie pyszne 🙂
Niesamowicie apetycznie wygląda 🙂 Zjadłabym 🙂