Proste, płaskie chlebki na drożdżach. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Będą idealnym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej, ale świetnie sprawdzą się również jako pieczywo do grilla 🙂
Składniki:
- ok. 3,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 1 szklanka ciepłej wody
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki wody, cukrem i solą. Zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem, aż drożdże zaczną pracować.
Do rozczynu dodać mąkę (najpierw dodać 3 szklanki, a w razie potrzeby dodać więcej), resztę wody, jogurt i olej.
Całość dokładnie wymieszać łyżką. Wyrobić ciasto (ręką lub mikserem z mieszadłami do wyrabiania ciasta).
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do czasu podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyrobić przez kilka minut, podsypując blat mąką.
Podzielić na 6 części.
Każdą z części rozwałkować na podłużny placek.
Placki piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 250ºC na nasmarowanej olejem blaszce lub kamieniu do pieczenia pizzy.