Flatbread z piekarnika

Chlebki naan

Proste, płaskie chlebki na drożdżach. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Będą idealnym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej, ale świetnie sprawdzą się również jako pieczywo do grilla 🙂

Składniki:

  • ok. 3,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży

Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki wody, cukrem i solą. Zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem, aż drożdże zaczną pracować.

Do rozczynu dodać mąkę (najpierw dodać 3 szklanki, a w razie potrzeby dodać więcej), resztę wody, jogurt i olej.

Całość dokładnie wymieszać łyżką. Wyrobić ciasto (ręką lub mikserem z mieszadłami do wyrabiania ciasta).

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do czasu podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wyrobić przez kilka minut, podsypując blat mąką.

Podzielić na 6 części.

Każdą z części rozwałkować na podłużny placek.

Placki piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 250ºC na nasmarowanej olejem blaszce lub kamieniu do pieczenia pizzy.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.