Sałatka z młodej kapusty, papryki i kukurydzy będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu.
Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 papryka
- 1 szklanka kukurydzy konserwowej
- pęczek koperku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Kapustę pokroić dość drobno, zostawiając głąb.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Paprykę pokroić w kostkę.
W misce wymieszać wszystkie warzywa (łącznie z kukurydzą). Posypać je solą i odstawić.
Przygotować sos. Jogurt wymieszać z octem, pieprzem, cukrem, musztardą i majonezem.
Sałatkę zalać sosem.
Dodać posiekany koperek.
Całość dokładnie wymieszać.