Drożdżowe bułeczki z makiem.
Masa makowa:
- 250 g suchego maku
- 1/2 szklanki cukru
- 40 g masła
- 1 białko
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki rodzynek
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła
- szczypta soli
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
Dzień przed pieczeniem mak zalać wrzącą wodą i zagotować.
Mak ostudzić, a następnie wylać na sito.
Następnego dnia dobrze odsączony mak zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego mielenia cukier.
Masło rozpuścić. Dodać do niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut.
Ubić pianę z białka.
Do maku dodać pianę, skórkę pomarańczową i rodzynki.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto drożdżowe.
Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki.
Rozczyn odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż zacznie rosnąć i zrobi się piana.
Do rozczynu dodać resztę mąki, cukru, jajko, mąkę, roztopione masło i szczyptę soli.
Całość wyrobić mikserem z mieszadłami do wyrabiania ciasta.
Odstawić pod przykryciem, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na placek o wymiarach ok. 40 x 60 cm.
Na cieście ułożyć równomiernie przygotowany mak (na całej powierzchni).
Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku ciasta.
Rulon pokroić na części ok. 5 cm długości (12 drożdżówek).
Każdą część rozpłaszczyć po środku trzonkiem drewnianej łyżki.
Drożdżówki ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, grzanie góra-dół.
Drożdżówki przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Smarować tylko po cieście, nie po maku.
Bułeczki piec przez nieco ponad 15 minut (ja swoje piekłam dokładnie 17 minut).
Cukier puder wymieszać z gorącą wodą.
Po upieczeniu drożdżówki polukrować. Można lukrować jeszcze ciepłe.
Źródło: https://www.domowe-wypieki.pl (przepis zmodyfikowany)
Z makiem drożdżówki najlepsze!