Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Drożdżowe bułeczki z makiem. 

Masa makowa:

  • 250 g suchego maku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 40 g masła
  • 1 białko
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 szklanki rodzynek

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody

Drożdżówki z makiem 3

Dzień przed pieczeniem mak zalać wrzącą wodą i zagotować.

Mak ostudzić, a następnie wylać na sito.

Następnego dnia dobrze odsączony mak zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego mielenia cukier.

Masło rozpuścić. Dodać do niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut.

Ubić pianę z białka.

Do maku dodać pianę, skórkę pomarańczową i rodzynki.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Drożdżówki z makiem 4

Przygotować ciasto drożdżowe.

Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki.

Rozczyn odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż zacznie rosnąć i zrobi się piana.

Do rozczynu dodać resztę mąki, cukru, jajko, mąkę, roztopione masło i szczyptę soli.

Całość wyrobić mikserem z mieszadłami do wyrabiania ciasta.

Odstawić pod przykryciem, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na placek o wymiarach ok. 40 x 60 cm.

Na cieście ułożyć równomiernie przygotowany mak (na całej powierzchni).

Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku ciasta.

Drożdżówki z makiem 2

Rulon pokroić na części ok. 5 cm długości (12 drożdżówek).

Każdą część rozpłaszczyć po środku trzonkiem drewnianej łyżki.

Drożdżówki ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, grzanie góra-dół.

Drożdżówki przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Smarować tylko po cieście, nie po maku.

Bułeczki piec przez nieco ponad 15 minut (ja swoje piekłam dokładnie 17 minut).

Cukier puder wymieszać z gorącą wodą.

Po upieczeniu drożdżówki polukrować. Można lukrować jeszcze ciepłe.

Źródło: https://www.domowe-wypieki.pl (przepis zmodyfikowany)

Jeden komentarz

  1. Z makiem drożdżówki najlepsze!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.