Placki z dużą zawartością twarogu. Bardzo aromatyczne, bo z dodatkiem bananów i aromatu waniliowego.
Placki są dość delikatne i miękkie. Nie są chrupiące.
Z przepisu uzyskacie 20 placków średniej wielkości.
Składniki:
- 400 g sera twarogowego półtłustego
- 3 dojrzałe banany średniej wielkości
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- olej do smażenia
Twaróg rozdrobnić widelcem.
Banany obrać i rozgnieść widelcem.
W misce zmiksować banany, twaróg, jajka, mleko, mąkę, miód i aromat waniliowy.
Na patelni rozgrzać olej.
Placki nakładać chochlą na rozgrzany olej.
Smażyć z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia.
Po chwili na patelni delikatnie podważyć je łyżką przed przekręceniem tak, aby nie przywarły do patelni.
Trzeba uważać, bo smażą się dość szybko.
Można podawać z dżemem czy ulubionymi owocami, ale dobrze smakują też same.
Nie warte uwagi. Noc nie wychodzi z tego…