Ciasto bananowe z czekoladą

Ciasto bananowe z dodatkiem cynamonu i gorzkiej czekolady.

Składniki:

250 g mąki pszennej
160 g cukru
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 średniej wielkości banany
5 jajek
75 ml mleka
150 ml oleju
300 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietanki 30%

Ubić na sztywno 3 białka. Żółtka odłożyć.

W misce ugnieść widelcem banany. Dodać odłożone żółtka, 2 całe jajka, olej i mleko.

Całość zmiksować do czasu połączenia się składników.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, cukier waniliowy i 150 g drobno pokrojonej czekolady.

Całość krótko zmiksować.

Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.

Ciasto przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 60 minut w temperaturze 180°C.

Po ostudzeniu ciasto polać polewą czekoladową.

W garnku podgrzać na małym ogniu śmietankę z połamaną na cząstki czekoladą. Całość mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia.

Ciasto polać lekko przestudzoną polewą.

Można posypać owocami (np. truskawkami lub malinami).

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*