
Ciasto bananowe z dodatkiem cynamonu i gorzkiej czekolady.
Składniki:
250 g mąki pszennej160 g cukru
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 średniej wielkości banany
5 jajek
75 ml mleka
150 ml oleju
300 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietanki 30%
Ubić na sztywno 3 białka. Żółtka odłożyć.
W misce ugnieść widelcem banany. Dodać odłożone żółtka, 2 całe jajka, olej i mleko.
Całość zmiksować do czasu połączenia się składników.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, cukier waniliowy i 150 g drobno pokrojonej czekolady.
Całość krótko zmiksować.
Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 60 minut w temperaturze 180°C.

Po ostudzeniu ciasto polać polewą czekoladową.
W garnku podgrzać na małym ogniu śmietankę z połamaną na cząstki czekoladą. Całość mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia.
Ciasto polać lekko przestudzoną polewą.
Można posypać owocami (np. truskawkami lub malinami).