Borówczanki (drożdżówki z borówkami)

Pyszne drożdżowe bułeczki z bórwkami. Smakują bardzo podobnie do klasycznych jagodzianek. Borówki są jednak nieco słodsze i nie rozpadają się tak jak jagody podczas pieczenia, co sprawia, że borówczanki bardziej przypominają drożdżowe bułeczki.

Z przepisu uzyskacie 12 dość dużych drożdżówek.

Składniki:

500 g mąki pszennej
250 ml mleka
3/4 szklanki cukru
2 jajka
140 g masła
25 g świeżych drożdży
2 szklanki borówek
1 łyżka mąki do borówek
2 łyżki mleka do posmarowania

Kruszonka:

8 łyżek mąki pszennej
2 łyżki cukru
40 g masła

Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami, 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru.

Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować i rozczyn powiększy znacznie swoją objętość.

Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia.

Do dużej miski lub misy miksera planetarnego przesiać mąkę. Dodać gotowy rozczyn oraz cukier.

Wszystko wymieszać dużą łyżką lub mieszadłami miksera do wyrabiania ciasta.

Dodać jajka i dalej mieszać.

Na koniec dodać rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze przez kilka minut.

Ciasto na koniec będzie elastyczne i dość klejące się.

Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do czasu podwojenia objętości.

W czasie kiedy ciasto wyrasta, przygotować kruszonkę.

Zimne masło wymieszać z cukrem i mąką.

Uformować w kulę i odłożyć zawinięte w folię do lodówki.

Borówki umyć i osuszyć na durszlaku.

Suche borówki wymieszać z mąką.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką.

Ciasto wyrobić rękami przez kilka minut.

Podzielić na 12 równych części.

Każdą część lekko ropłaszczyć, uformować ręką w owalny placuszek i ułożyć na nim borówki (dodaję tyle ile się zmieści – ok. 1,5 łyżki).

Bułeczki zlepiać palcami i lekko rozpłaszczać.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów (urosną w trakcie pieczenia).

Bułki posmarować mlekiem i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką.

Piec 20 minut w temperaturze 180°C.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*