Delikatna ryba w sosie szpinakowym z dodatkiem śmietany i fety. Z przepisu wychodzą 3 porcje obiadowe. Najlepiej podawać z ryżem.
Składniki:
- 350 g filetów z dorsza
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki fety
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
Filety z dorsza opłukać i dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Żaroodporną formę wysmarować olejem i przełożyć do niej dorsza.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Na patelnię dodać szpinak, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i wyciśnięty czosnek. Dokładnie zamieszać i smażyć na średnim ogniu do czasu odparowania wody i wyraźnego zgęstnienia szpinaku.
Dodać śmietanę i 3 łyżki fety. Wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez około 5 minut. Gotowym sosem zalać dorsza w formie żaroodpornej.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 25 minut. Po wyjęciu posypać fetą (pozostałą 1 łyżką).