Dorsz w sosie szpinakowym

Dorsz w sosie szpinakowym 2

Delikatna ryba w sosie szpinakowym z dodatkiem śmietany i fety. Z przepisu wychodzą 3 porcje obiadowe. Najlepiej podawać z ryżem.

Składniki:

  • 350 g filetów z dorsza
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki fety
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia

Filety z dorsza opłukać i dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Żaroodporną formę wysmarować olejem i przełożyć do niej dorsza.

Dorsz w sosie szpinakowym 3

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Na patelnię dodać szpinak, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i wyciśnięty czosnek. Dokładnie zamieszać i smażyć na średnim ogniu do czasu odparowania wody i wyraźnego zgęstnienia szpinaku.

Dodać śmietanę i 3 łyżki fety. Wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez około 5 minut. Gotowym sosem zalać dorsza w formie żaroodpornej.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 25 minut. Po wyjęciu posypać fetą (pozostałą 1 łyżką).

Dorsz w sosie szpinakowym

Dodaj komentarz